»Pričarati zdravnikov ne gre, imamo jih, kolikor jih imamo«

Gantar pravi, da je situacija še obvladljiva, strožjih ukrepov si »nihče ne želi«

S.R.
15. 9. 2020, 22.40
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 22.48
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar trenutno kot najbolj smiseln ukrep vidi v optimizaciji sistema in ozaveščanjem o smiselnosti ukrepov in priporočil.

STA
V UKC Maribor je okuženih enajst zaposlenih, kar 30 pa jih je v samoizolaciji.

V Sloveniji so v ponedeljek potrdili 82 novih primerov okužbe s sars-cov-2, pri čemer je bilo izvedenih 2247 testiranj. Med žarišči v zadnjih dneh izstopa Pivka, o zaskrbljujočih razmerah pa poročajo iz UKC Maribor, kjer se soočajo s pomanjkanjem kadra. Tam je namreč okuženih enajst zaposlenih, kar 30 zaposlenih pa je v samoizolaciji. Kot je za Odmeve na TV Slovenija pojasnil direktor UKC Maribor Vojko Flis, zadevo rešujejo z reorganizacijo, a je težava velika, saj ustrezno izobraženega kadra nimajo. 

Na »akutnem oddelku« je trenutno sicer 20 bolnikov, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, trije pa ležijo na enoti za intenzivno nego, je pojasnil. Kaj bo z bolniki iz doma starejših v Rogaške Slatine, še ne ve, pogovori namreč tečejo na ravni svetovalne skupine za covid-19. Je pa Flis potrdil, da težave vplivajo tudi na ostale programe v bolnišnici. »Zavedamo se jih in jih bomo sproti reševali,« je dejal.

Nič nepričakovanega

Da dogajanje ni nič nepričakovanega, pa je za Odmeve pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Na pomanjkanje bodisi primarnega bodisi sekundarnega osebja opozarjajo že nekaj let, je dejal in dodal, da pa težave v tem trenutku vendarle niso tako velike, a bi lahko postale, v kolikor se bo število bolnikov še povečevalo. Se bo? Gantar pravi, da ni nujno in da smo trenutno na nekem prelomu, pri čemer smo v primerjavi s sosednjimi državami z izjemo Italije v najboljšem stanju. »Sliko nam zamaje eno večje žarišče,« je dejal. Sicer pa meni, da bolnišnice delujejo na način, kot je bil predviden. V kolikor bo preobremenjena ena bolnišnica, bo breme prevzela naslednja. Med covid-19 bolnišnice so poleg UKC Ljubljana, UKC Maribor in Golnik zdaj dodali tudi Splošno bolnišnico Celje. Je pa Gantar opozoril, da smo v prvem valu epidemije druge programe v bolnišnicah ustavili, to je zdaj drugače, saj še vedno poskušamo zdraviti vse in ne samo bolnike, okužene s koronavirusom. Če bi se stanje poslabševalo, pa bi morali najprej zmanjševati dopolnilne programe, ampak v tem trenutku teh težav še ni in je situacija obvladljiva, je povedal. Je pa Gantar opozoril, da je število zdravnikov in medicinskih sester omejeno. »Pričarati zdravnikov ne gre, imamo jih, kolikor jih imamo, na to se je v Sloveniji vrsto let opozarjalo,« je pojasnil. 

Glede morebitnih strožjih ukrepov ni razkril kaj oprijemljivega. O njih se bodo pogovarjali v sredo v okviru strokovne skupine. Sam najboljšo rešitev vidi v optimizaciji sistema in tem, da je treba znati prepričati ljudi, da se ukrepov, ki so učinkoviti, držijo. »Naslednjih 14 dni bo kritičnih in videli bomo, kako se bo krivulja obrnila,« je še dejal in dodal, da bodo v skladu s tem tudi ukrepali, »si pa tega nihče ne želi.«