Po poročanju TV Slovenija so v Pivki odkrili 16 novih primerov okužb. Skupno je v tej občini tako aktivnih 50 primerov okužb, od tega 31 med zaposlenimi v podjetju Pivka perutninarstvo.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Curk je za STA ob tem pojasnil, da so nove okužbe v podjetju med tistimi, ki so bili že prej v samoizolaciji oz. karanteni. Pri tem je poudaril, da gre za eno od bolje higiensko urejenih družb v državi, ki z dodatnimi ukrepi trenutno obvladuje pritiske koronavirusa.

Opozoril je, da je težava predvsem v širši epidemiološki situaciji v občini. Občinski štab Civilne zaščite v Pivki je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v občini v ponedeljek sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja.

A Curk pri tem opozarja, da vlada in vse njene službe ne morejo zaščititi občanov, če se ti udeležujejo množičnih srečanj in praznovanj.

Kot je še povedal za STA, se občina Pivka, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje pogovarjajo o možnosti vzpostavitve dodatne ambulante, s katero bi lahko omogočili hitrejšo pot napotitve na brise. Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite v tem vidi tudi rešitev, s katero bi se lahko posledično zmanjšalo tudi pritiske zaradi obolelih na gospodarske družbe.

Curk je potrdil tudi nov primer okužbe v Osnovni šoli Pivka. Kot navaja TV Slovenija, bodo tako trije zaposleni in 39 učencev od srede doma.