Planšarski posli

Z imenovanjem zavlačujejo, da je lahko Urbanija uredil turistične posle

Mihael Korsika
15. 9. 2020, 19.30
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 21.40
Deli članek:

Najkasneje do 20. septembra bo vlada dosedanjega vršilca dolžnosti direktorja urada za komuniciranje Uroša Urbanijo imenovala na direktorsko mesto. Vlada z imenovanjem odlaša do zadnjega, da je lahko Urbanija predal zastopstvo svojega podjetja, ki se ukvarja z oddajanjem koč na Veliki planini. Nova zastopnica podjetja je minuli ponedeljek postala prevajalka iz Domžal.

STA
Uroš Urbanija je bil za vršilca dolžnosti direktorja Ukoma imenovan najkasneje do 20. septembra.

Nekdanji prvi urednik televizije in portala Nova24 Uroš Urbanija je že drugi vršilec dolžnosti direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), ki ga je imenovala vlada Janeza Janše. Na ustavni seji vlade 14. marca je za začasnega vodjo urada imenovala nekdanjega novinarja, poslanca in člana SDS Mira Petka, ki pa se je že po enem tednu nepričakovano poslovil. Na njegovo mesto se je zavihtel dolgoletni simpatizer največje vladne stranke in njihov zvesti medijski podpornik Uroš Urbanija. Ob imenovanju je vlada sklenila, da Urbanija Ukom prevzema za največ pol leta. Rok se izteče v nedeljo.

Razpis za mesto direktorja Ukoma je vlada objavila že poleti. Nanj se je poleg Urbanije prijavila še sekretarka na gospodarskem ministrstvu Sabina Koleša. Čeprav je rok za prijavo na razpis potekel že 9. julija, vlada do danes, 67 dni kasneje, še ni odločila o imenovanju. Za primerjavo, vlada je generalnega direktorja policije izbrala 50 dni po zaključku razpisa.

Vzrok zavlačevanja pri imenovanju Urbanije za novega direktorja Ukoma se skriva v njegovih planšarskih poslih, saj zakon o javnih uslužbencih visokim uradnikom prepoveduje opravljanje pridobitvene dejavnosti. Urbanija je lastnik podjetja Velika planina resort – VPR1, d. o. o., ki je lani ustvarilo 192 tisoč evrov prihodkov od prodaje in 12.236 evrov čistega dobička, do minulega ponedeljka pa je bil tudi uradni zastopnik podjetja.

Zastopstvo podjetja prepisal na prevajalko

Premier Janez Janša je očitno Urbaniji še pred uradnim imenovanjem potrdil, da je njegova prva izbira za vodenje Ukoma, zato je Urbanija zastopstvo svojega podjetja prenesel na prevajalko Natašo Gerič iz Domžal, je razvidno iz sodnega registra. Prvak SDS je Urbaniji ob tem naredil uslugo in z njegovim imenovanjem za direktorja Ukoma odlaša do zadnjega.

Kot je pred časom razkril portal Necenzurirano.si, imata zakonca Urbanija v lasti tri planšarske koče na Veliki planini. Leta 2014 je njegova življenjska sopotnica kupila prvo kočo na Veliki planini (Zlatica). Koliko je plačala zanjo, ni znano. Koča je bila po nakupu temeljito prenovljena in danes spada med najbolj luksuzne koče na Veliki planini. Leta 2016 je Urbanija kupil kočo Encijan, po dostopnih podatkih je zanjo odštel nekaj manj kot 60 tisoč evrov. Dve leti kasneje pa je za okoli 80 tisoč evrov kupil še kočo Gorenjko.

»Večino nakupov sta opravila z lastnimi sredstvi. Manjši del, 68 tisoč evrov, si je Urbanija izposodil od neznanega upnika, ki ni banka. Na nepremičninah, tudi v tisti, v kateri sta stalno prijavljena, pa ni nobenih hipotek,« je poročal portal Necenzurirano.si. Podjetje sicer ob tem upravlja še najmanj dve drugi koči na Veliki planini.

Medijski eksekutor

Urbanija velja za gorečega podpornika največje vladne stranke, ki se bori za uravnoteženje medijev. Preden se je podal v nakupe koč na Veliki planini in v donosne planšarske posle, je služboval v nekaterih osrednjih medijih, vse medijske zaposlitve pa mu je tako ali drugače uredila SDS.

V času prve Janševe vlade je leta 2007 postal urednik notranjepolitičnega uredništva na Slovenski tiskovni agenciji. Leta 2009 ga je takratno vodstvo RTV Slovenija, ki so ga sestavljali generalni direktor Anton Guzej, direktor radia Vinko Vasle in direktor televizije Jože Možina, predlagalo za novega odgovornega urednika portala MMC. V času druge Janševe vlade je postal urednik informativne oddaje Danes na Planet TV, ki je bil tedaj v lasti državnega Telekoma. Njegov pohod na Planet TV je trajal dve leti. Na dan, ko so v oddaji Danes predvajali prispevek o prepovedi maše za nerojene otroke in njihove starše, je dobil odpoved kot tehnološki višek. Uredniška kariera Urbanije v medijih je bila polna konfliktov, na MMC so celo padale kazenske ovadbe.