Stanje se ne izboljšuje

To je v pripravi za čas, ko "bo okuženih še bistveno več"

J.P.
15. 9. 2020, 11.33
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 12.27
Deli članek:

Slovenska vlada bo naredila se, da se življenje ne bo ustavilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Izzivi so številni, je na današnji tiskovni konferenci uvodoma poudaril vladni govorec Jelko Kacin. 

Epidemiološki kažejo, da se stanje v državi ne izboljšuje. "Razmere so resne," je poudaril in dodal, da za čas, ko bo okuženih še bistveno več, klicni center vzpostavljajo tudi v Celju. Pripravljajo se tudi na aktiviranje četrte bolnišnice.

Velik delež okuženih ne ve, kako so se okužili, je dejal v zvezi z aktualnim stanjem. Je pa pohvalil Pivko, ker se je hitro prilagodila novim bolj zahtevnim razmeram. Po njegovih besedah je lahko vzgled ostalim občinam. Ob tem je še enkrat pozval državljane in državljanke k spoštovanju omejitev zbiranja.

Zdravstveni inšpektorat še vedno preverja upoštevanje nošnje maske. Od 4. septembra oziroma od začetka veljavnosti Odloka so obiskali 1093 različnih objektov in izdali 34 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru.

"S koronavirusom je mogoče shajati, če mu je naše živ prilagojeno, ne pa podrejeno," je poudaril. Vlada bo po njegovih besedah naredila vse, da se življenje ne bo ustavilo in da se čim manj upočasni. V kolikor bo moral zaradi okužbe posamezen razred v karanteno, to ne bo vplivalo na delovanje šolskega sistema. Učenci bodo 10 dni doma, v tem času se bodo šolali na daljavo, po 10 dneh bodo ponovno sedli v šolske klopi.

Gospodarske subjekte pa je pozval, da v svojih delovnih procesih upoštevajo ukrepe, da bi preprečili vnos virusa v delovni proces.