asimptomatski kliconosci

V mariborski bolnišnici že primanjkuje ustrezno usposobljenga kadra za delo v intenzivni negi

G.G.
15. 9. 2020, 10.34
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 11.14
Deli članek:

Naraščanje števila bolnikov s covid-19, ki potrebujejo hospitalizacijo, povzroča kadrovske težave mariborski bolnišnici. Manjka predvsem usposobljenega negovalnega osebja, je povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis in dodal, da jim sive lase povzročajo asimptomatski kliconosci.

STA
V UKC Maribor upajo, da bodo vsi oddelki delovali "dokaj" normalno. Flis je priznal, da zaradi koronavirusa delujejo "upočasnjeno".
Na prostem drgu ni specialistov zdravnikov in medicinskih sester , ki so ustrezno usposobljeni za področja intenzivne nege. Če so ljudje v karanteni, je težko nadomeščati to osebje, je opozoril na zagato Flis ter dodal, da že zdaj pomaga okoli 60 študetnov fakultete za zdravstvene vede in nekaj študentov medicine.

Na tako imenovanem covid oddelku mariborske bolnišnice se zdravi 20 bolnikov, številka pa se spreminja iz ure v uro, je danes razložil Flis, ki je pred mikrofoni snel zaščitno masko, saj je tiskovna konferenca potekala na prostem. Flis je takoj dodal, da to nikakor ne pomeni, da maske niso potrebne, nasprotno, v zaprtih prostorih so nujne, vendar ne kar tako poveznjene na obraz. Nošnja pod nosom, kot jo nekateri malomarno nosijo, je napačna. »To ne pripomore prav ničesar. Virus se razmnožuje v nosni votlini. Ljudje so postali preveč »sproščeni«, pa še sploh nismo v obdobju respiratornih težav,« je brez tarnjanja razložil Flis.

Največja težava v tem trenutku je kadrovska – pomanjkanje osebja.  A ne kateregakoli osebja, pač pa ustrezno usposobljenega za delo v intenzivni enoti. Izpad medicinskih sester, ki so morale v karanteno ali samoizolacijo, ni možno kar tako nadomestiti, saj je nujno strokovno znanje ravnanja z aparati v intenzivni negi. Dodatna težava se lahko pojavi, če bi morali strokovno osebje premestiti na covid oddelek, saj bi potem izpadlo osebje na drugih intenzivnih oddelkih, česar pa si ne morejo privoščiti, saj je, kot je zagotovil Flis, oskrba drugih bolnikov enako nujna kot bolnikov s covid-19.

Okužba s koronavirusom se je na zaposlene na kliniki za interno medicino prenesla z dveh okuženih oseb, ki so ju zaradi urgentnega stanja, ne zaradi covida-19, prepeljali k njim na zdravljenje iz Doma Danice Vogrinec Maribor. Okužene so medicinske sestre in fizioterapevt, zdravniki po trenutno razpoložljivih podatkih niso, a testiranja še potekajo. Zaenkrat so tako naleteli na okužbo pri 11 zaposlenih, dodatno pa je moralo 30 ljudi v samoizolacijo.

Ne vedo, da so okuženi, okužijo pa tudi ranljiveše

Flis kot velik problem omenja »asimptomatske kliconosce.« Ti, ki ne morejo vedeti, da so okuženi s tem nadležnim koronavirusom, prenašaja bolezen na druge. In med temi so tudi starejše in bolj ranljive osebe. Sicer pa Flis opozarja, da niti testi ne prinašajo stoodstotne zanesljivosti, saj je lahko nekdo prvi dan negativen, čez tri dni pa pozitiven.

Klinika za interno medicino je trenutno ohromljena skoraj v eni tretjini delovanja. Če se bo naraščanje števila hudo bolnih zaradi covida-19 nadaljevalo, bodo sprožili nove ukrepe, ki vključujejo vzpostavitev enotne vstopne točke v klinični center ter novih enot za bolnike s covidom-19.