selitev bolnikov z drugimi infekcijskimi boleznimi

Bo treba preiti na plan B? Ob povečevanju števila bolnikov s koronavirusom bo infekcijska klinika za ostale bolnike zaprta

A.S./STA
14. 9. 2020, 17.29
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 17.36
Deli članek:

Povečevanje števila okuženih z novim koronavirusom se kaže tudi v povečanem številu hospitaliziranih. Na infekcijsko kliniko so od petka sprejeli sedem novih bolnikov s covidom-19, intenzivno nego potrebujejo štirje. Če bo teh bolnikov več, bo treba preiti na plan B, ko bodo bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi selili drugam.

Novice Svet24
Na infekcijsko kliniko so od petka sprejeli sedem novih bolnikov s covidom-19, intenzivno nego potrebujejo štirje.

STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je v današnji izjavi za javnost poudarila, da so na kliniki na intenzivnem oddelku štirje bolniki s covidom-19, ki so na ventilatorjih, in šest bolnikov, ki nimajo covida-19. "To pomeni, da je naša intenzivna enota popolnoma zasedena, lahko pa sprejmemo še enega bolnika s covidom-19 s tem, da potrebujemo že zdaj pomoč predvsem pri negovalnem kadru," je pojasnila Logarjeva.

Ob tem je dodala, da je na navadnih oddelkih klinike trenutno hospitaliziranih 15 bolnikov s covidom-19 in še 40 bolnikov s klasičnimi infekcijskimi boleznimi.

Poklukar pričakuje porast števila hospitaliziranih

STA
Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih desetih dneh pričakuje tudi porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego.

Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo v naslednjih dneh po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi centralno intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na Infekcijski kliniki pa v celoti namenili oskrbi bolnikom s covidom-19.

Nekdanja stara pediatrična klinika na Vrazovem trgu s 37 posteljami pa je po njegovih navedbah pripravljena na prve premestitve morebitnega asimptomatskega pozitivnega oskrbovanca iz domov za starejše. Po protokolu namreč ob pojavu okužbe z novim koronavirusom v domovih za starejše oskrbovance začasno preselijo v bolnišnico tudi če nimajo simptomov, da lahko domovi organizirajo ločene cone.

Ob tem se celoten tim UKC po njegovih besedah trudi, da bi tudi ob povečanju bolnikov ohranili skrb za bolnike na enaki ravni kot doslej. "Danes smo tudi predlagali ministru za zdravje nekaj ukrepov za ustrezno kadrovsko popolnitev točk, kjer se zdravijo oz. obravnavajo bolniki s covidom-19," je dejal Poklukar.

Bolniki s covidom-19 na intenzivnem oddelku stari nekaj nad 70 let

Po besedah Logarjeve so bolniki s covidom-19 na intenzivnem oddelku v povprečju stari nekaj nad 70 let. Poklukar pa je ob tem poudaril, da bolniki s covidom-19 v UKC Ljubljana predstavljajo manj kot odstotek hospitaliziranih v tej največji slovenski bolnišnici. In četudi je glavnina prizadevanj usmerjena v obvladovanje okužb s koronavirusom oz. v zdravljenje teh bolnikov, "ne smemo popuščati na delu, kjer je 99 odstotkov prebivalcev prav tako bolnih in enako potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih razlogov", je opozoril Poklukar. Zato stremijo k temu, da v največji možni meri ohranijo tudi druge storitve.

Ob tem se mu zdi ključna organizacija zdravstvenih zavodov na ravni države in delovanje zdravstvenih domov, tako da bodo imeli državljani dostop do družinskih zdravnikov, da bodo vstopne točke za testiranje morebitnih okuženih delovale, da bodo brisi dostopni kar se da hitro in podobno. Vse pa je pozval še, naj upoštevajo preventivne ukrepe, še posebej ob družinskih praznovanjih, obletnicah itd.