PETICIJA GA POSTAVLJA NA LAŽ

Direktor doma starejših v Preddvoru pravi, da je hrana ocenjena z oceno 3

Luka Tetičkovič
14. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Oskrbovanci DSO Preddvor so pripravili peticijo in tako direktorja Križaniča, ki pravi, da je hrana, ocenjena z oceno 3, zadovoljiv rezultat njegovega dela, postavili na laž.

DSO Preddvor
Za idilično podobo DSO Preddvor vre nezadovoljstvo oskrbovancev glede dela direktorja in njegove najožje ekipe ter človeka nevredne prehrane.

Direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor Matej Križanič je vendarle odgovoril na naša vprašanja, in to z demantijem. Ob nadaljnjih vprašanjih smo spet naleteli na molk. Še vedno ni jasno, kakšen je letni strošek najema zunanjega izvajalca kuhinje v primerjavi z letnim stroškom lastne kuhinje. Križanič molči tudi ob vprašanjih, kakšno je gibanje razmerja med številom negovalk in številomoskrbovancev v zadnjih nekaj letih. DSO Preddvor je javni zavod, zato na novinarska vprašanja po zakonu mora odgovarjati.

Križanič nadalje molči ob vprašanju, ali se z odvetnikom Tomažem Piskom osebno pozna. Na vprašanje nam je odgovoril Pisk; s pojasnilom, da ne more komentirati odnosov s svojimi klienti. Kot je razvidno s portala Erar, so Piskove storitve za DSO Preddvor v Križaničevem mandatu stale 9249 evrov. Pisk pred Križaničem za DSO Preddvor ni delal, se pa verjetno poznata iz civilne iniciative Dovolj.je, kjer sta na več tiskovnih konferencah sedela za isto mizo.

Bobo
Križanič (drugi z leve) molči ob vprašanjih, ali je odvetnik Pisk (prvi z desne) posle z domom pridobil po osebni liniji. Na tiskovni konferenci civilne iniciative Dovolj.je sta si tako delila omizje.

Oceno 3 razume opisno – kot dobro

Križanič v demantiju pojasnjuje, da hrana v domu naj ne bi bila tako slaba. Svoje trditve utemeljuje z anketo, ki so jo izvedli med oskrbovanci in v kateri so ti hrani namenili oceno 3 (dobra). Križanič meni, da je ta ocena pokazatelj zadovoljstva. Med oskrbovanci je medtem minuli teden zakrožila peticija o nezadovoljstvu s hrano, pod katero se je podpisalo 80 odstotkov oskrbovancev preddvorske enote DSO. Peticijo so po našem poročanju o hrani pripravili kar oskrbovanci sami in tudi sami šli v akcijo zbiranja podpisov. Poslali so nam jo s komentarjem, da so jo podpisali prav vsi oskrbovanci, ki so pri psihozifičnih zmožnostih.

Osebni arhiv
Besedilo peticije, pod katero se je podpisalo 80 odstotkov oskrbovancev enote DSO Preddvor.

Spreneveda se glede oskrbovancev, ki naj bi ju nagovarjal k prepisu nepremičnine

Križanič se v demantiju spreneveda tudi glede dveh oskrbovancev, bratov, ki naj bi ju nagovarjal k prepisu nepremičnine. Trdi, da teh dveh oseb v domu ni. Križaniča smo soočili s potrdilom odvetnika Tomaža Piska, da je od enega od bratov v hrambo prejel 9000 evrov in 170 švicarskih frankov – original listine se nahaja v DSO Preddvor, je še razvidno iz nje. Omenjena oseba naj bi ta sredstva od odvetnika Piska že zahtevala nazaj, tako je dokument tudi priromal v naše uredništvo. Pisk se je na naše poizvedbe odzval s pojasnilom, da ne more komentirati poslovnih odnosov s strankami; Križanič pa po svoji navadi – z molkom.