Pred tretjim branjem predloga zakona

S peticijo pritiskajo na poslance, da podprejo nedeljsko zaprtje trgovin

G.G.
14. 9. 2020, 11.52
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 12.07
Deli članek:

Teden dni pred tretjim branjem predloga zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah v Sindikatu delavcev trgvine Slovenije (SDTS) začenjajo z ofenzivo.

STA
Bi v nedeljo zmogli brez trgovin?
"Z obstoječim kadrom ni možno planirati in izvajati delovnega časa v okviru 40 ur tedensko, poudarjajo številni delavci in delavke v trgovini, kar še dodatno poudarja vrednost peticije, ki sporoča, da skupaj zmoremo doseči spremembe in udejanjiti referendumsko voljo ljudstva, ki so jo Slovenci izkazali že leta 2003, ko so glasovali za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih," razmišljajo na SDTS.

Pripravili so peticijo in začeli zbirati podpise med zaposlenimi v dejavnosti trgovine. S peticijo iščejo dodatno podporo za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. Njihov cilj je »dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah v obliki, kakršna je bil dogovorjena na julijski seji odbora državnega zbora za gospodarstvo.

Sledili so pogovori z delodajalci, na katerih pa niso prišli do skupne rešitve. »Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je na poziv Vlade RS kot socialni partner skušal z delodajalci v minulih mesecih poiskati ustrezno rešitev, a so bile prejete ponudbe za delavce in delavke v trgovini nesprejemljive«, je dejal Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije.

Zahtevajo tudi višje plače

Zdaj želi sindikat s peticijo pritisniti na poslance. In če zakon ne bo sprejet v obliki, ki jim bo po volji? »V primeru, da zakon ne bo sprejet v takšni obliki, (bomo) nadaljevali z aktivnostmi, dokler trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo zaprte. Ne bomo se ustavili: poleg prostih nedelj in praznikov že vseskozi zahtevamo tudi višje plače, manjše obremenitve obstoječih delavcev v posameznih poslovalnicah in večje število zaposlenih pri posameznem trgovskem podjetju. Prizadevamo si za spremembe, ki bodo v dobrobit zaposlenih – članov Sindikata delavcev trgovine Slovenije, s ciljem, da bo v prihodnje pomemben delavec in ne le dobiček,« dodaja  Rožič.

Zaprto, toda z izjemami

Državni zbor je 16. julija opravil drugo branje predloga novele zakona o trgovini, s katero bi bile po predlogu Levice trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh z določenimi izjemami zaprte. Na plenarni seji je bilo sprejeto dopolnilo na predlog SMC, ki pri izjemah dodaja, da bi lahko v prodajalnah samostojnih podjetnikov in pravnih oseb ob nedeljah poleg podjetnikov in vodilnih v pravnih osebah delali tudi študentje in dijaki ter osebe, ki lahko opravljajo občasna in začasna dela.