OKUŽBE MED ŠOLAJOČIMI SE

Učenci in dijaki se morajo še naprej izobraževati v šolah

STA
11. 9. 2020, 16.38
Posodobljeno: 11. 9. 2020, 16.48
Deli članek:

Učenci in dijaki bodo tudi v prihodnje obiskovali pouk v šoli, saj trenutno ni nobenega razloga za spremembe, kažejo podatki ministrstva. V desetih dneh novega šolskega leta je vseh v šolah okuženih 86, 917 pa je bila odrejena karantena. V ponedeljek bo zaživela aplikacija, prek katere bodo ravnatelji poročali o okužbah s koronavirusom v zavodih.

Bobo
Fotografija je simbolična.

"Vsi udeleženi v vzgoji in izobraževanju se trudimo in obvladujemo situacijo. Na šolsko leto smo se dobro pripravili, razmere pa sproti skrbno spremljamo," so ponovno zagotovili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Podatki po njihovi oceni kažejo, da je situacija obvladljiva, sistem pa odziven.

Od skupno 86 okuženih v osnovnih in srednjih šolah v prvih desetih dneh novega šolskega leta je bilo okuženih 27 učencev in dva dijaka. Ostali okuženi so bili očitno zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V karanteni je bilo 521 učencev (0,27 odstotka) in 223 dijakov (0,30 odstotka).

Kot spodbudno ocenjujejo, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

V tem šolskem letu je ministrstvo s pojavom okužbe s koronavirusom seznanilo 15 vrtcev. Okužbo so potrdili pri 22 zaposlenih, pri čemer štiri osebe pri delu niso imele stika z otroki, in pri petih malčkih. V karanteni je 35 zaposlenih in 210 otrok oz. 0,25 odstotka vseh vrtčevskih otrok, so še sporočili z ministrstva.

Danes bo vzpostavljen tudi komunikacijski interni kanal poročanja o pojavnostih in oblikah okužbe v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V aplikacijo bodo ravnatelji šol in vrtcev od ponedeljka dnevno vpisovali podatke.

"Naše vodilo ostaja - vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol naj se izobražujejo v šolah oziroma v zavodih. Virusne okužbe so postale del našega vsakdana in z njimi se bomo morali naučiti živeti," so zapisali.