Biznis

Nova ponudba na nepremičninskem trgu: stanovanja za karanteno

A. K.
11. 9. 2020, 06.53
Deli članek:

Pred začetkom študijskega leta najemodajalci pokrivajo poletne izgube z oddajanjem »stanovanj za karanteno in samoizolacijo«.

STA
Preživljanje karantene v študentskih domovih je prepovedano.

O milo rečeno čudnih praksah slovenske policije glede vročanja karantenskih odločb smo že večkrat poročali. V ponedeljkovi izdaji ste tako lahko prebrali številna pričevanja slovenskih dopustnikov, ki so se vračali iz Hrvaške, na svoje začudenje pa jih na mejnem prehodu ob vrnitvi ni dočakala karantenska odločba, pač pa prost prehod.

ZMEDENI ŠTUDENTI

Tri tedne pred začetkom novega študijskega leta pa so na milost in nemilost mejnih policistov prepuščeni tudi tuji študenti, ki te dni postopoma kapljajo v Slovenijo. Lani se je na slovenskih javnih univerzah izobraževalo 3420 tujih študentov, večina jih je bila iz republik nekdanje Jugoslavije, torej Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, tudi Severne Makedonije in Črne gore.

Facebook
Študenti iz tujine so primorani iskati začasna bivališča ob prihodu v Slovenijo.

Ti študenti so te dni začeli prihajati v Slovenijo, čeprav niti še ni jasno, kako bo videti letošnji študij. Za zdaj ostaja pri tem, da se študijsko leto začne s prvim oktobrom, kar pa za mnoge študente iz »rdečih« držav pomeni, da se bodo morali podati na pot vsaj dva tedna prej, ko oziroma če jim bo vročena karantenska odločba.

Primer srbskega študenta v Sloveniji, ki smo ga navedli v ponedeljkovi številki, je dobil epilog dan pozneje, ko je študent R. V. po izmenjavi nekaj elektronskih sporočil z ministrstvom za zdravje vendarle dokazal svoj prav. Srbija je namreč na rumenem seznamu, tako da za študente velja izjema in jim ne sme biti predpisana karantena. Kljub temu je bil R. V. v karanteni neupravičeno od nedelje zvečer, ko je prispel v svoje ljubljansko stanovanje, pa vse do torka popoldne, ko mu je bila formalno ukinjena odredba. R. V. je sicer izkušnjo z mejnega prehoda opisal kot zelo neprijetno, saj policisti sploh niso želeli pogledati njegovih potrdil, eden od mož v modrem pa je večkrat tudi povišal ton, saj je očitno mislil, da ga je študent želel prelisičiti.

Univerza v Ljubljani svoje študente iz rdečih držav, ki iščejo sobo za 14 dni, med drugim usmerja kar na portal Airbnb. 

RULETA NA MEJI

V reševanje teh zagat so se podale tudi fakultete same in dobile zagotovila, da bo policija odslej dosledno upoštevala izjeme, ki jih predvideva veljavni odlok. V preteklih dneh in tednih pa je R. V. povzel izkušnje svojih kolegov, rekoč, da je bil prehod meje »čista ruleta«.

R. V. sicer pravi, da je slovensko ministrstvo za notranje zadeve edino podalo pravilen odgovor, srbsko veleposlaništvo v Ljubljani pa jim je dajalo dvoumne in netočne informacije, češ da omenjena izjema velja le za raziskovalce, ne pa tudi za navadne študente, in da si slovenska policija prosto pridržuje pravico, da komurkoli poda karantensko odločbo, če meni, da je tako prav.

Facebook
Študenti iz tujine so primorani iskati začasna bivališča ob prihodu v Slovenijo.

Začasno izboljšanje epidemiološke slike v Srbiji daje tamkajšnjim študentom to izjemo, kar pa ne velja za države z rdečega seznama, kamor spadajo preostale države s področja nekdanje Jugoslavije. Izjema med temi študenti so sicer Hrvati, ostali pa so na meji primorani podati tako svoje osebne podatke kot tudi naslov, na katerem nameravajo bivati dva tedna svoje karantene. In tu se za mnoge pojavi težava, za nekatere pa možnost zaslužka. Številni tuji študenti bivajo v študentskih domovih, a ti so svojim stanovalcem sporočili, da njihove kapacitete niso primerne in ne omogočajo izvajanja karantenskih ukrepov, zato preživljanje karantene v domovih ni mogoče in je celo izrecno prepovedano. Študenti so tako primorani iskati začasne bivalne prostore in zanje plačati, pri čemer niso nič manj dolžni poravnati položnice študentskih domov.

STANOVANJA ZA KARANTENO

Univerza v Ljubljani na svoji spletni strani takšnim študentom ponuja povezave do različnih spletnih strani in facebook skupin, kjer se oddajajo sobe. Pri tem pa je zanimivo dodala še povezavo enega hotela v Ljubljani, in sicer M Hotela v Šiški, kjer karantena, preračunano na 14 dni, stane 560 evrov ali, drugače rečeno, dvakratnik minimalne plače v Severni Makedoniji. Morebitna nastanitev prek zasebnih ponudnikov je tako verjetno cenejša opcija, pa vendar za mnoge velik finančni zalogaj, sploh ker se priporoča, da je v karanteni vsaka oseba sama. Najemodajalci, ki so to poletje ostali prikrajšani za turistične evre, so tako našli nov vir zaslužka za september, ki ga odkrito oglašujejo kot stanovanja za karanteno in samoizolacijo.