Janša sklical krizno skupino vlade

Jelko Kacin: Zdravstvenim inšpektorjem ljudje grozijo, pred njimi bežijo in jih celo fotografirajo

A.S./J.P.
9. 9. 2020, 13.28
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 13.39
Deli članek:

"Takšno obnašanje ni zrelo in odgovorno in meče slabo luč na celotno družbo"

Daniel Novaković / STA
Vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je ob rekordnem številu opravljenih testiranj v torek, ko so v Sloveniji potrdili tudi rekordnih 79 okužb, na današnji novinarski konferenci povedal: "Rekordno visoko število pozitivnih oseb gre pripisati visokemu številu testiranj, normalnemu oziroma polnemu delovanju šol in poteku našega življenja ter normalnemu teku gospodarstva". Več testiranj pomeni tudi dodatno obremenitev za laboratorije, zdravstvene domove in NIJZ. 

Zdravstveni inšpektorji so po besedah Kacina danes sporočili, da se na terenu srečujejo s številni težavami. "Ko želijo posameznike opozoriti na nošenje mask, jim ljudje grozijo, bežijo pred njimi, celo fotografirajo jih in nočejo sodelovati z njimi. Takšno obnašanje ni zrelo in odgovorno in meče slabo luč na celotno družbo," je povedal Kacin. 

Analiza novoodkritih primerov pa kaže ponovni vdor virusa v domove za starejše občane. "Struktura okuženih se spreminja, delež starejših pozitivnih oseb pa ponovno povečuje. Naš zdravstveni sistem se mora temu prilagoditi in primerno organizirati," je dejal in izpostavil, da to zahteva dodatne ukrepe.

Kacin je še pojasnil, da je slovenski premier Janez Janša za danes popoldne sklical krizno skupino vlade, da se dogovori in dodela potrebne ukrepe in sistemske rešitve za obvladovanje epidemije.

Učinkovite karantene

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je uvodoma povedala, da se število okuženih v osrednjem delu Evrope in Španiji močno dviguje. 

Drugi val z nihanji vodi v višje številke, je poudaril in dodala, da smo včeraj presegli vrh prvega vala (61 okužb). Imamo 590 aktivnih okužb, bistveno več je lokalnih virov prenosa in okužb neznanega vira prenosa okužbe, kar je, kot je dejala, zaskrbljujoče. Kar se tiče uvoženih okužb, po številu vodi Hrvaška.

V domovih starejših občanov so včeraj zabeležili 18 novih primerov. V šolah je bilo pozitivnih 10 učencev in dva učitelja.

Dotaknila se je tudi karanten. S temi so, kot je poudarila, zajezili širjenje okužb - med tistimi, ki jim je bila odrejena karantena, jih je zbolelo 11 odstotkov, prej le trije.

Virus je tukaj, z njim moramo živeti, je poudarila. "Narekuje nam, da ukrepamo in da nekatere ukrepe tudi vzdržujemo. Specifika virusa se spreminja, vsak dan spoznavajo nekaj novega," je dejala in poudarila, da je treba ukrepe spoštovati.