400 vardistov je šlo v ilegalo

So radikalni elementi zapustili Šiška, ker je slekel uniformo?

Luka Tetičkovič
10. 9. 2020, 06.37
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 07.48
Deli članek:

Nadvojvoda samooklicane Slovenske varde Andrej Šiško za razkol varde krivi poslance. Tretjina članov je šla v ilegalo, Šiško pa trdi, da ne ve, kaj nameravajo. Zadevo je primerjal z irsko skupino IRA, ki je bila oboroženo in nelegalno krilo legalne politične stranke. Je razkol dogovorjen?

Facebook
Šiško je pred kamerami slekel častno uniformo in se iz Državnega zbora vrnil bos.

Slovenska varda je razpadla na dve skupini, je za Štajerski tednik razkril njen nadvojvoda Andrej Šiško. »Del ljudi je šel po svoje. Ne vem, kaj nameravajo, nimam vpliva na njih,« je dejal.

Na svoje je šlo nekaj več kot 400 posameznikov, kar po Šiškovih navedbah predstavlja dva bataljona oziroma tretjino pripadnikov Slovenske varde. V tej ostaja okoli 800 vardistov. Nekdanji vardisti naj bi dezertirali z namenom, da bodo ubrali skrajnejša stališča in metode. Šiško za ta razplet krivi poslance in napovedane spremembe zakonodaje.

Facebook
Šiško je pred kamerami slekel častno uniformo in se iz Državnega zbora vrnil bos.

»Že ves čas se nam pripisuje, da smo paravojska, vendar to nismo. Po dogajanju v državnem zboru so se nekateri naši pripadniki odločili, da postanejo paravojska in bodo delovali v ilegali, kot je model na Irskem z organizacijo IRA,« je za Štajerski tednik pojasnil Šiško.

»Na dogodke v izdajalski slovenski politiki, se Team7 s 400 (nekdanjimi) člani Varde umika v 'ilegalo',« je na facebooku pred dnevi napovedal Roman Križnjak, ki se je predstavil kot poveljnik skupine Team7 – torej ekipe, ki se je odcepila od Andreja Šiška. S to ekipo naj bi v vardo prišel tudi Vlado Čehič, ki pa domnevno ostaja zvest vardi.

Ogorčenje med vardisti

Facebook
Šiško med trgatvijo. Želi da je Varda človekoljubna organizacija.

Točka preloma je bila Šiškova udeležba na razpravi v državnem zboru glede obravnave zakonov o nadzoru državne meje ter javnega reda in miru. Šišku v uniformi niso pustili čez prag parlamenta, zato jo je slekel in nato iz DZ prišel bos ter v kratki majici. To naj bi med vardisti sprožilo ogorčenje in prevesilo jeziček na tehtnici v nepredvidljivo smer.

Facebook
Grozdje je obiral tudi General Ivan Bolfek (na desni), ki ostaja zvest Šišku.

Križnjak z vzdevkom Romci je javnosti bolje znan kot ustanovitelj mariborskega navijaškega kluba Viole. Na tem položaju ga je nasledil Šiško, potem ko je bil Križnjak na petletnem begu pred roko zakona, smo izvedeli iz dobro obveščenih navijaških krogov. V zadnjih letih sta se oba v Violah deaktivirala, saj navijaška dejavnost ni več tako dinamična, kot je bila nekoč.

»Dvomim, da je to prava pot (pot nekdanjih vardistov – op. p. ). Zaostrovanja odnosov s komerkoli ne zagovarjam in trdim, da nasilje ni prava pot!« Z novo organizacijo, ki naj bi se po Šiškovih navedbah oblikovala kot prava paravojaška organizacija, varda naj ne bi imela opravka, tako ali drugače. Tako so na taboru, ki je v začetku septembra potekal na ormoškem koncu, zatrdili: »Mi želimo vzpostaviti institucionalizirano obliko varde v skladu z obstoječimi zakoni. 35. in 37. člen zakona o delu v policiji govorita o varnostnem samoorganiziranju civilne družbe – to smo mi! Na podlagi tega zakona smo se tudi ustanovili. Doseči pa moramo neke sporazume na podlagi razuma in logike. Za to si mi prizadevamo.«

Taborili in obirali grozdje

Varda je kljub temu pretresu v malce okrnjeni obliki izvedla napovedan tabor na ormoškem koncu. »Na operativnem seznamu je bilo okoli 160 ljudi. Spali so na lokacijah taborov, drugače pa so se premikali. Na terenu, ki se razprostira na obmejnem območju proti Središču ob Dravi, so izvajali naloge maskiranja, delovali so pritajeno in opazovali. Če bi opazili karkoli v smislu nezakonitega prečkanja meje, bi to sporočili policiji,« je zagotovil Šiško.

Vardisti so pomagali tudi enemu domačinu. »Prosil nas je za pomoč pri trgatvi, ki je bila nujna zaradi posledic nedavnega neurja. Mi smo človekoljubna organizacija, in če ljudje potrebujejo pomoč, smo jim pripravljeni pomagati,« je še povedal Šiško.