stanje

V karanteni 150 učencev na 13 osnovnih šolah

B.K./STA
7. 9. 2020, 17.45
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 17.47
Deli članek:

Šole in vrtci so na epidemiološko situacijo dobro pripravljeni, sistem pa je odziven, so prepričani na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport. Po zadnjih informacijah je karantena odrejena razredom na 13 osnovnih šolah od 497, v karanteni pa je 150 učencev od 191.726. "Podatki kažejo, da je situacija trenutno povsem obvladljiva," so ocenili.

Nataša Juhnov / Vestnik.si
Fotografija je simbolična.

Do konca tedna bodo na ministrstvu vzpostavili posebno aplikacijo, v katero bodo ravnatelji vrtcev ter osnovnih in srednjih šol vpisovali podatke o potrjenih primerih okužbe s covidom-19 znotraj vzgojno-izobraževalnih zavodov. Kot so napovedali, bodo tedenske zbirne podatke javnosti sporočali vsak petek po 14. uri, prav tako bodo objavili tudi na spletnih straneh ministrstva.

Drugi teden šolskega leta se je namreč začel z več skupinami in razredi v karantenah. Po zadnjih podatkih imajo karanteno odrejeno na 2,62 odstotka šol, kar pomeni, da pouk na 97,38 odstotka šol poteka normalno po modelu B. 150 učencev, ki jim je bila odrejena karantena, pa predstavlja 0,078 odstotka vseh osnovnošolcev.

Ob tem na ministrstvu ob prihajajočem jesenskem času starše in skrbnike ponovno prosijo, da v vrtce in šole vključujejo le zdrave otroke. Prosijo tudi za dosledno upoštevanje vseh splošnih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kot so higiena rok in kašlja, zračenje prostorov ter razkuževanje.

A že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok. Kot je povedal pediater Denis Baš, bodo prav o tem v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje.

Baš pravi, da je tudi v njegovi pediatrični ambulanti že po prvem tednu pouka precejšen naval in je bolnih veliko otrok. Težave imajo sploh priklicati testirno mesto za covid-19, ker so tudi tam tako obremenjeni. Pediatri se zato bojijo, da sistem ne bo zmogel opraviti testiranj za tako veliko število otrok.