prostorska stiska

12 osnovnih šol je moralo za pouk poiskati druge prostore

B.K./STA
5. 9. 2020, 10.58
Posodobljeno: 5. 9. 2020, 10.58
Deli članek:

Na 12 osnovnih šolah v Sloveniji so morali del pouka organizirati izven prostorov matične šole.

Bobo
Prvi dan šole

Na 12 osnovnih šolah pouk 1. septembra v celoti ni stekel na matični šoli, saj so ga morali del organizirati drugje. Razlogi za to so različni, od nepravočasno končanih obnov do prostorske stiske. V OŠ Frana Albrehta Kamnik so bili na primer zaradi pomanjkanja prostorov pouk za dva oddelka 5. razreda prisiljeni organizirati v župnišču.

V OŠ Loka v Črnomlju je leta 2018 močno neurje s točo poškodovalo starejši del šole. Ker z letošnjim šolskim letom ni več v uporabi, bo do konca obnove pouk potekal na kar petih različnih lokacijah - med drugim na podružnicah šole in v bližnji Srednji šoli Črnomelj.

V Osnovni šoli Velika Nedelja so morali zaradi poškodb, ki jih je povzročilo nedavno neurje s točo, začetek pouka prestaviti za en teden, v OŠ Frana Albrehta Kamnik pa je pouk za učence dveh oddelkov 5. razreda stekel v prostorih župnišča na Šutni.

Slednje je sicer pretekli teden zmotilo poslanca SD Marka Koprivca, ki je na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovil poslansko vprašanje. Zanimalo ga je, ali je ministrstvo dalo soglasje za izvedbo pouka v župnišču in kako bo v župnišču poskrbljeno za laičnost javnega osnovnošolskega izobraževanja.

Na ministrstvu so v zvezi s tem pojasnili, da je zagotavljanje prostorov osnovne šole v pristojnosti občin, prav tako pa tudi dajanje soglasja o tem, ali naj pouk poteka kje druge. Ministrstvo izda soglasje le za primere, ko se v prostorih šole izvaja verouk ali konfesionalni pouk religije, če v občini za tako dejavnost ni drugih primernih prostorov, so navedli.

Na Občini Kamnik pojasnjujejo, da je bila občina s strani vodstva šole pravočasno obveščena o tem, kje bo potekal pouk, in se je s tem tudi strinjala. "Ta lokacija se je kot dobra izkazala že v času gradnje sosednje šole, OŠ Toma Brejca, ko so otroci prav tako pouk obiskovali v nekdanjem vrtcu v prostorih ob župnišču," so navedli. Navajajo še, da je bila OŠ Frana Albrehta primorana del pouka preseliti v župnišče zaradi pomanjkanja prostih učilnic in številčno močnih generacij otrok na matični šoli.

Na ministrstvu za izobraževanje pa dodatno pojasnjujejo, da mora biti pri pouku, ki se izvaja v župnišču, zagotovljena avtonomija šolskega prostora, kar pomeni, da se ga mora izvajati v učilnici, ki ni opremljena z verskimi simboli.