Zeleno jezero Pleterje

Ob jezeru puščajo pločevnike, kondome, gradbene odpadke …

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
5. 9. 2020, 07.38
Deli članek:

Gramoznica, iz katere so desetletja odvažali gramoz in so jo preuredili v Green lake ali Zeleno jezero Pleterje (znano tudi kot »šoder jama«), je v zadnjih letih postala priljubljena rekreacijska in kopalna destinacija.

Č.G./Štajerski tednik
Kristalno zelena voda vsakodnevno vabi množice kopalcev.

Tudi kopalcev vseh generacij je iz dneva v dan več. Sočasno z večjim številom obiskovalcev pa žal tudi več posameznikov, ki za seboj puščajo odpadke. Pločevinke, ostanki kurišč, celo obutev in embalaža pogosto končajo kar na obrežju. Tudi v sosednjih gozdovih se najde marsikaj, od kondomov do gradbenega materiala.

Po dveh letih intenzivnih vlaganj gramoznica v Pleterjah počasi dobiva »morsko« podobo. Kristalno zelena voda vsakodnevno vabi množice kopalcev. Del skoraj 40-hektarske vodne površine se počasi, a vztrajno spreminja v sodobno urejen center. Najbrž bo potrebnih več let, da bodo uredili celotno območje, pa vendar obiskovalcev to ne moti. Vsak si glede na želje najde svoj kotiček. Dolgoletna želja občine Kidričevo, ki se je za izvedbo tega projekta povezala z investitorji, se tako počasi uresničuje. V delu, ki postaja prava »kidričevska« plaža, je kopališče urejeno, kopalcev pa je povsod okrog jezera iz dneva v dan več. Posledično pa žal do zdaj neokrnjena narava postaja vse bolj ogrožena.

»Prav bi bilo, da bi ljudje za seboj počistili«

Predvsem v neurejenih delih gramoznice, kjer ni veliko ljudi, posamezniki za seboj puščajo smeti, najpogosteje embalažo, ostanke hrane, celo oblačila in obutev. Ponekod kar cele vreče.

Da je neustrezno ravnanje z odpadki v jami problem, priznava tudi župan občine Kidričevo Anton Leskovar. Kot pravi, bi se morali vsi tisti, ki odlagajo smeti, zazreti sami vase: »S koncesionarji imamo javno-zasebno partnerstvo, tako da je odvoz odpadkov v njihovi domeni. Dejstvo je, da ljudje prinašajo vse mogoče v jamo, in prav bi bilo, da bi za seboj počistili. Ne nazadnje vse lahko uporabljajo brezplačno, najmanj, kar lahko storijo, je, da za seboj odnesejo smeti.«

Čeprav kopališče še nima dovoljenja, je kopalcev iz dneva v dan več. A tudi ta segment naj bi kmalu uredili. Jeseni bodo zaprosili za dovoljenje: »Res pa je, da bo potem tudi logistično ta zadeva še večji zalogaj. Treba bo imeti reševalce ... Ne nazadnje tudi Velenje in Murska Sobota nimata dovoljenja za kopanje, pa je kopalcev ogromno. Pogoj, da nam uspe pridobiti dovoljenje, je ustrezna kakovost vode. Vzorce jemljemo že tretje leto in voda v jami je odlične kakovosti. Vsekakor upamo in si želimo, da bo naslednje leto dovoljenje za kopanje v našem žepu.«

D.K./Štajerski tednik
Obiskovalci ob jezeru puščajo pločevinke in ostanke ognjišč.

Zaradi nevarnih skokov z žičniške konstrukcije že posredovala policija

V neokrnjeno naravo prihajajo domači, v zadnjem času pa tudi tuji gostje. Od junija naprej so namreč urejeni območje za kampiranje, gostinski lokal, igrišče z mivko in tribune, čez nekaj dni pa naj bi bila končno odprta tudi žičnica za smučanje in deskanje na vodi. Železna konstrukcija za smučanje in deskanje na vodi pa je prava vaba za adrenalinske navdušence, saj jo nekateri kopalci že uporabljajo za plezanje in skoke v vodo z velike višine. Očitno pa se ne zavedajo, da s tem ne ogrožajo le sebe, ampak tudi druge kopalce. Jasno je, da je vzpenjanje oziroma uporaba konstrukcij strogo prepovedana, kar je na več mestih vidno označeno, a to očitno ne pomaga. Zato so upravljavci športnorekreacijskega centra že poklicali tudi policijo in varnostne službe.