Po epskem čakanju

Bodo Avstrijici poskrbeli, da ne bo gneče na meji?

G.G./STA
29. 8. 2020, 08.00
Posodobljeno: 29. 8. 2020, 08.38
Deli članek:

Avgust se bliža koncu in s tem tudi poletne počitnice v večjem delu Evrope. Ker pa turizem deluje po koronapravilih, je težko napovedati, koliko dopustnikov je še na poti domov. Trenutno je zastoj pred Karavankami iz Avstrije proti Sloveniji dolg 2 kilometra.

Bobo
Ker so bili Avstrijci na meji pikolovski in počasni, se je na slovenski strani naredila kolona.

Na Prometno-informacijskem centru pričakujejo več prometa od Hrvaške proti Avstriji in posledično čakanje na mejnih prehodih. Na kontrolnih točkah med Slovenijo in Avstrijo je do nedelje pričakovati poostreno vstopno kontrolo na avstrijski strani zaradi epidemije covida-19. Za Karavanke in Ljubelj to predstavlja možnost zastojev, je zapisano na spletni strani prometno-informacijskega centra. Predlagajo uporabo manj obremenjenih prehodov in pozorno vožnjo. Kranjski policisti slovenskim voznikom v primeru zastojev svetujejo, naj se izločajo že v Radovljici in Lescah.

Toda avstrijske oblasti so po več kot 10 kilometrov dolgih kolonah in 10 urnem čakanju potnikov pretekli konec tedna obljubile, da ne bo nikoli več prišlo do takšnih zastojev na meji.

Policija voznike opozarja, naj se na pot dobro pripravijo še pred začetkom vožnje in naj sproti spremljajo prometne informacije, prometno signalizacijo in portale. V primeru zastoja na avtocesti naj ustvarijo reševalni pas. S sabo naj imajo dovolj tekočine. V primeru običajne kontrole in na primer osemkilometrskega zastoja na Karavankah je čakalna doba za vstop v Avstrijo namreč do šest ur, so ponazorili na policiji.

Ob tem naj državljani Avstrije in Slovenije na območju Gorenjske za smer Avstrija uporabijo Korensko sedlo in Jezersko.

Do nedelje bo promet na nekaterih državnih cestah po Sloveniji oviran tudi zaradi kolesarskih prireditev, je še zapisano na spletni strani prometno-informacijskega centra.