med vozniki prevladujejo tujci

Na mejnih prehodih ne opažajo veliko Slovencev

A.S./STA
22. 8. 2020, 15.00
Posodobljeno: 22. 8. 2020, 16.41
Deli članek:

Ponekod na meji s Hrvaško so daljše čakalne dobe, ki pa kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam za avgustovsko soboto niso neobičajno dolge. Da uvedba karantene za slovenske državljane za zdaj ni vplivala na dolžino kolon, kažejo tudi informacije z mejnih prehodov, da med vozniki prevladujejo tujci. Več Slovencev tako pričakujejo v prihodnjih dneh.

hak
Ponekod na meji s Hrvaško so daljše čakalne dobe.

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra se za vstop s Hrvaške v Slovenijo najdlje čaka na Gruškovju, in sicer približno uro in pol. Na mejnih prehodih Jelšane, Dragonja, Sečovlje, Sočerga in Starod, kjer so bile danes dopoldne daljše kolone vozil, pa trenutno čakalne dobe ni.

Več voznikov je sicer namenjenih tudi na Hrvaško, na izstop iz Slovenije morajo tako čakati trenutno okoli pol ure čakati na mejnih prehodih Dragonja in Gruškovje.

Od jutra je kolona vozil tudi pred mejnim prehodom Karavanke na avstrijski strani, trenutno je dolga okoli štiri kilometre. Prav tako se sedemkilometrska kolona vije na slovenski strani predora Karavanke, zato voznikom, ki so na poti proti Kranjski Gori, svetujejo izvoz Jesenice - vzhod. Predor zaradi gostega prometa občasno zapirajo, prav tako zaradi 1,6-kilometrskega zastoja in kontrole občasno zapirajo predor Ljubelj proti Avstriji, poroča Prometnoinformacijski center.

Takšne razmere na mejnih prehodih na avgustovsko soboto, ki tradicionalno velja za prometno obremenjeno, niso neobičajne, čeprav je bilo povečan promet pričakovati tudi zaradi tega, ker se izteka zadnji konec tedna uvedbo 14-dnevne karantene ob vračanju slovenskih državljanov s Hrvaške. A za zdaj na mejnih prehodih še ne opažajo veliko Slovencev.

Kot je za STA pojasnila Anita Leskovec s Policijske uprave (PU) Koper, mejni prehod Dragonja denimo prečka veliko Nemcev in Čehov, Slovencev pa je zelo malo. Anita Kovačič Čelofiga s PU Maribor je pojasnila, da je na Gruškovju podobno. Da med potniki, ki vstopajo v Slovenijo, prevladujejo tuje registrske tablice, so sporočili tudi s PU Novo mesto.

Množično vračanje Slovencev pričakujejo v nedeljo in ponedeljek

Bolj množično vračanje Slovencev tako na mejnih prehodih pričakujejo v nedeljo in ponedeljek, torej tik pred iztekom roka v ponedeljek konec dneva, ko bo mogoče v Slovenijo s Hrvaške še vstopiti brez karantenske odločbe.

Kot so sporočili s PU Novo, na mejnih prehodih na njihovem območju promet poteka tekoče in brez posebnosti, čakalnih dob ni. Na Obrežju potniki trenutno vstopajo v državo na dveh do treh vstopnih stezah, na mejnem prehodu Metlika pa na eni do dveh.

Tudi na mejnem prehodu Gruškovje so glede na pričakovan promet prilagodili število policistov, tako da promet poteka dokaj tekoče, dopoldne so odprli štiri vstopne kolone in dve izstopni, je v izjavi za medije pojasnil pomočnik komandirja postaje mejne policije Gruškovje Mirko Skuhala.

Kot je navedel, je mejni prehod, ki je največji na območju PU Maribor, v noči s četrtka na petek prečkalo več kot 10.000 vozil, s petka na soboto pa 11.000. Po pojasnilih policijske uprave je to primerljiva številka s tisto lani v tem času.

Na pot čim prej

Vsem potnikom, ki se vračajo s Hrvaške, predlagajo, da se na pot pripravijo in izberejo mejne prehode, ki niso tako obremenjeni. Predlagajo jim tudi, da se na pot odpravijo čim prej, da se izognejo gneči, saj lahko na poti naletijo na kakšne nepredvidljive dogodke, in da prispejo pravočasno, do ponedeljka do polnoči, je pojasnil Skuhala. Voznike je tudi pozval, da če naletijo na kolone oziroma zastoje, naj upoštevajo prometne in mejne predpise.

Povečan promet je na to poletno soboto tudi na hrvaških cestah. Hrvaški avtoklub poroča o gostem prometu na avtocesti med cestninsko postajo Lučko pri Zagrebu in Karlovcem v smeri proti Dalmaciji ter od vozlišča Bosiljevo proti Reki. Prav tako je gost promet na avtocesti od Splita proti Zagrebu v okolici Zadra. Močno obremenjen je tudi most na Krk, v smeri proti otoku je kolona vozil dolga okoli štiri kilometre.