Njegovo stanje po pristanku stabilno

Motnja v presnovi ali zastrupitev? Navalni prispel na zdravljenje v Nemčijo

A.S./STA
22. 8. 2020, 10.49
Posodobljeno: 22. 8. 2020, 12.43
Deli članek:

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni, ki je zaradi domnevne zastrupitve od četrtka v komi, je danes s posebnim letalom prispel na zdravljenje v Nemčijo, je potrdila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmuš. Njegovo stanje po pristanku je stabilno in so ga medtem že sprejeli v priznano berlinsko kliniko Charite.

Twitter
Trenutek domnevne zastrupitve.

Na berlinskem letališču Tegel je letalo pristalo okoli 9. ure.Gre za posebno letalo z medicinsko opremo, ki ga je na lastno pest oziroma kot zasebno akcijo organizirala nemška nevladna organizacija Cinema for Peace. Navalnega so nato s posebnim reševalnim vozilom nemške vojske nemudoma prepeljali v bolnišnico Charite.

Vodja Cinema for Peace, filmski producent Jaka Bizilj je za medije potrdil prihod Navalnega v Berlin in obenem pojasnil, da je bilo njegovo stanje tako med letom kot po pristanku stabilno.

Iz bolnišnice Charite so sporočili, da so danes začeli izvajati obsežne diagnostične teste, kar bo trajalo nekaj časa. Nemška vlada, ki je imela veliko vlogo pri odobritvi prevoza Navalnega v Nemčijo, je izrazila upanje, da bo zdravljenje v berlinski bolnišnici vodilo do izboljšanja njegovega zdravstvenega stanja in popolnega okrevanja.

Na pot je letalo z Navalnim na krovu iz ruskega Omska krenilo danes zjutraj po srednjeevropskem času, potem ko so si ruski zdravniki v bolnišnici, kjer je bil od četrtka, v petek zvečer premislili in privolili v njegovo premestitev v Nemčijo. Pred tem so vztrajali, da zdravstveno stanje bolnika ni dovolj stabilno, da bi lahko dovolili prevoz. V nemško prestolnico je z reševalnim letalom prispela tudi soproga Navalnega Julija.

##IMAGE-1153341##

Ruski zdravniki so sicer izključili zastrupitev Navalnega in trdijo, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga tem pregledali. So pa nemški zdravniki po pregledu v petek zatrdili, da ga lahko prepeljejo v Nemčijo, saj imajo na letalu ustrezno opremo.

Privrženci Navalnega sumijo, da je bil ta zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo, in so ruskim oblastem očitali, da so z zavlačevanjem premestitve v Nemčijo skušale prikriti zločin. Po njihovem bi bilo za Navalnega "smrtonosno", če bi moral ostati v bolnišnici v Omsku.

Kira Jarmiš je po novi odločitvi zdravnikov v petek izrazila obžalovanje, da je trajalo tako dolgo, da so dovolili let, saj so bili letalo in vsi potrebni dokumenti pripravljeni že od petka zjutraj. Posebno letalo z medicinsko opremo je namreč v petek zjutraj iz Nemčije priletelo v Omsk in čakalo, da bolnika prepelje na zdravljenje v Nemčijo.

Danes po pristanku Navalnega na Teglu je Jarmiševa na Twitterju zapisala, da "se boj za Aleksejevo življenje in zdravje šele zdaj zares začenja" in da jih čaka še veliko dela. "Toda zdaj je bil vsaj narejen prvi korak," je dodala.

Tudi ostali ruski opozicijski politiki so si zdaj očitno oddahnili. Kot je sporočil dolgoletni sodelavec Navalnega, znan liberalni politik Ilja Jašin, je olajšanje tolikšno, "kot da bi teroristi po dolgih pogajanjih izpustili talca". "Upam le, da ta zaman izgubljen čas Alekseja ne bo stal življenja," je dodal.

Kot spominja dpa, je podobno medicinsko evakuacijo kot tokrat za Navalnega fundacija organizirala že tudi pred dvema letoma, ko so z reševalnim letalom iz Moskve v Berlin prepeljali Pjotra Versilova, opozicijskega aktivista in predstavnika skupine Pussy Riot, ki je prav tako kazal znake hude zastrupitve. V Chariteju si je nato povsem opomogel.

Sicer pa so zdravniki Chariteja, bolnišnice z najdaljšo tradicijo v Berlinu in največje univerzitetne klinike v Nemčiji, v preteklosti med drugim pomagali tudi nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko zaradi težav s hrbtenico, ki so jo takrat izpustili iz zapora.