Revizija dela NPU

Direktor bo Hojsu po potrebi poročal periodično, prvo poročilo že danes

S.R./STA
17. 8. 2020, 06.49
Posodobljeno: 17. 8. 2020, 06.51
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs danes pričakuje prvo poročilo o poteku revizije primerov NPU.

Bobo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Aleš Hojs danes pričakuje poročilo v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča o tem, "kako so stekle zadeve" glede revizije, ki jo je zahteval v nekaterih odmevnejših primerih Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Kot je minister pojasnil za STA, je namreč za vsebinske ugotovitve še prezgodaj. Je pa dodal še, da bodo direktorjeva poročila "po potrebi periodična". 

Hojs je odredil revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji. 

Preverjajo ukrepe policistov

Kot so v minulih dneh pojasnili na ministrstvu, se je za revizijo odločil, ker so zavrženja ovadb "lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih". Za ravno naštete primere pa, ker da je bil NPU glede teh deležen največ kritik. 

Na generalni policijski upravi so že pojasnili, da bo nadzorna skupina, ki tudi sicer izvaja nadzore po drugih organizacijskih enotah kriminalistične policije in ki že izvaja strokovni nadzor nad delom NPU, ki je bil načrtovan decembra lani z letnim načrtom nadzorov, preverila tudi aktivnosti policije v primerih preiskave suma storitve določenih kaznivih dejanj. Preverili bodo ukrepe policistov po zaznavi suma storitve kaznivih dejanj, ali so policisti celovito o sumih obveščali pristojnega tožilca in ali so ravnali v skladno z njegovimi usmeritvami. 

Med primeri so namreč tudi taki, kjer je vodenje že prevzel državni tožilec, kar so kot sporno videli nekateri varnostni strokovnjaki. Policijski sindikat Slovenije pa je pripravil pravno mnenje, iz katerega izhaja, da so usmeritve in navodila ministra pravno nedopustna. 

Portal Necenzurirano je sicer v petek poročal še, da je Hojs od Juriča zahteval tudi, naj preuči navodila o določitvi kaznivih dejanj, ki jih preiskuje NPU, in do konca meseca pripravi predloge sprememb predpisov.