Nevihtna Slovenija

FOTO in VIDEO: Padala je debela toča, poškodovala tudi nekaj avtomobilov

G.G.
14. 8. 2020, 16.24
Posodobljeno: 14. 8. 2020, 21.17
Deli članek:

S popoldnevom so se nevihtni oblaki zbrali nad različnimi konci Slovenije.

Neurje.si / Nika Lavrič
Toča v Loškem potoku.

Najbolj ažurni pri spremljanju pestrih vremenskih pojavov so ljubiteljski vremenoslovci na spletnem portalu Neurje.si. Bralci so jih že obvestili, da je severovzhodno od Idrije popoldan nastala močna nevihta, ki je "v nekaterih krajih postregla z debelo točo", kot jo vidimo in slišimo na posnetku iz Zavratca nad Idrijo.

Nalivi s točo in sunki vetra so do 16. ure zajeli že več območij v Sloveniji, kar lahko spremljate na radarski sliki jakosti padavin v mm/h. Po 16. uri je neurje udarilo po dravski in mislinjski dolini, od Dravograda do Vuzenice in od Mislinje do Slovenj Gradca.

Omenimo, da je na Pohorski cesti v Vuzenici meteorna voda ogrožala stanovanjska hišo in se sprehodila čez lokalno cesto. Delo so imeli gasilci, ki so očistili zamašen propust in preusmerili tok vode od hiše, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Okoli pol petih pa je voda zajela prostore podjetja v Otiškem vrhu in napravila delo gasilcem PGD Šentjanž, ki so prečrpali vodo iz poplavljenih prostorov in očistili jaške.

V naselju Gradišče v Mestni občini Slovenj Gradec je plaz zasul stanovanjski objekt.

Toča na Ajdovskem

Toča, ki je nekaj po 16. uri zajela območje nad Colom na Ajdovskem, je poškodovala streho objekta v kraju Bela v bližini Podkraja. Poveljnik gasilske zveze Ajdovščina Kristijan Polanc je za STA pojasnil, da še oskrbujejo objekte, ki jih je poškodovala toča. S strehe enega od objektov so odstranili poškodovane sončne panele, občanom pomagajo s prekrivanjem poškodovanih streh. Toča je poškodovala tudi nekaj avtomobilov.

Po 18. ure pa se je močna nevihtna fronta oblikovala na jugozahodu države.

Močan dež je zajel tudi del občine Kamnik in sicer naselja Bela, Motnik, Okrog pri Motniku in Špitali. Razliti hudourniki so povzročali zastoje in nanašali blato na cestišče, zalitih pa je bilo tudi nekaj kleti. Na delu so prostovolnni gasilci Kamnika, Motnika in Špitaliča.

Agencija RS za okolje (Arso) je že dopoldan izdala vremensko opozorilo – popoldne in zvečer bodo v notranjosti države možna krajevna neurja z nalivi in močnim vetrom, zvečer bodo močne nevihte možne tudi ob morju.

"Nevihte bodo popoldne še pogostejše. Pri tleh bo zapihal šibak veter vzhodnih smeri, nevihte se lahko dalj časa obnavljajo nad istim mestom. Lahko se pojavljajo dolgotrajnejši krajevni nalivi. Ob tem lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, možna so razlivanja," so zapisali na Arsu in dodali, da se  sredi noči umirjalo, jutri pa se bo postopoma zjasnilo.