da ne bo vaša duhovna rast postala dobiček šarlatanov

O gospodu Camari - pokriva vse, od črne magije do sodnih sporov

S.S.
14. 8. 2020, 19.59
Posodobljeno: 14. 8. 2020, 20.08
Deli članek:

Gospod Camara trdi, da naključja ne obstajajo, zgolj usoda, obljublja pa hitre in trajne rezultate.

Profimedia
V ljudskem imaginariju je še danes živa podoba »šlogarice«, starejše ženske, ki prerokuje iz kart ali kavne usedline.

Antični Grki so ob pomembnejših odločitvah zahajali v preročišča, v starem Rimu je bilo pred vojaškimi spopadi priljubljeno prerokovanje iz drobovja obredno zaklanih živali, Kitajci so pred več kot 3000 leti prihodnost napovedovali s pomočjo želvjih oklepov, starodavna ljudstva s severa Evrope so prihodnost brala z run, Babilonci pa so že pred približno 5000 leti postavili temelje astrologiji in s tem danes tako priljubljenemu horoskopu.

Z nastopom krščanstva so take talente, ki so videli v prihodnost, začeli preganjati in zažigati na grmadah, povprečen Evropejec pa je še tja daleč v novi vek kljub deklariranemu krščanstvu ostajal močno prežet z animistično, pogansko mentaliteto. V ljudskem imaginariju je še danes živa podoba »šlogarice«, starejše ženske, ki prerokuje iz kart ali kavne usedline.

Večno vprašanje: kaj bo v prihodnje?

Različni viri 17. in 18. stoletja, ki se nanašajo današnji slovenski prostor, omenjajo uporabo praznoverskih lističev, ljubezenskih amuletov, razne zagovore, na primer proti kačjemu strupu, prerokovanje iz dlani in kristalnih krogel, čaranje s pomočjo zelišč, kopeli in kadila, pepela pepelnične srede, mrtvih krastač in tako dalje. Posebno zdravilno in zaščitno moč naj bi imeli kri in nekateri drugi deli telesa na smrt obsojenega in usmrčenega hudodelca. Kakorkoli. Skozi zgodovino so ljudje z različnimi sredstvi poskušali vplivati na svoje življenje in življenje drugih; premagati bolezen, zavarovati imetje pred naravnimi nesrečami in zlikovci, najti izgubljeno ali ukradeno stvar, obvladovati prihodnost. Za kakšno ceno?

Svet24
Ekonomsko propagandni material gospoda Camare je te dni opaziti po stanovanjskih blokih po Ljubljani.

Pokriva vse, od črne magije do sodnih sporov

Leta Gospodovega 2020 pa se lahko po pomoč denimo obrnemo na gospoda Camaro, ki se ima za duhovnega zdravilca in medija izvirnosti, človečnosti in miru. Gospod Camara trdi, da naključja ne obstajajo, zgolj usoda, obljublja pa »hitre in trajne rezultate«. Gospod Camara »odstranjuje najbolj škodljive učinke črne magije, jadoo magije, nediagnosticiranih bolezni, delovanja demonov, odstranjuje uroke in osvobaja zaklete hiše«. Je izvedenec za »težave v odnosih, kako vrniti ljubljene, kako doseči naklonjenost in harmonijo s partnerjem, uspeh v zakonu, zvestobo, družinske zadeve, kako dobiti zaposlitev ali doseči poklicni razvoj, uspeh v športu, reševanje neplodnosti, slabe sreče, sodnih primerov, interpretacijo sanj, zlorabo alkohola in drog, kraje, uspeh na izpitu, reševanje stresa in osamljenosti, zdravljenje depresije ter še veliko ostalih problemov«. Iskrenost in integriteta sta zagotovljeni.

Samo hrvaško in angleško, nič slovensko

Seveda nas je zanimalo kaj več, na primer okvirna cena seanse, pa kje je nabiral znanje. Jaz: »Dober dan. Kličem, ker sem vaš listek našel v nabiralniku.« On: »Može hrvatski, ne pričam slovensko.« Jaz: »Ne pričam hrvatsko.« On: »Engleski?« Jaz: »Okej.« Potem ga je zanimal moj problem: ljubezen in kariera. Potem se je ponudil, da kar takoj pridem k njemu domov, cena storitve: 30 evrov. Ko sem se mu zlagal, da sem nekoč že bil pri nekem podobnem liku in z njegovo storitvijo nisem bil zadovoljen, mi je dejal: »Dobro. You went to the wrong guy. I'm African, this is my tradicional job, i was born for this.« Torej mi je pojasnil, da sem šel k napačnemu človeku, da je on Afričan in da je to njegovo tradicionalno delo ter da je rojen za to. Gospod Camara je sicer po telefonu deloval zelo nemotivirano. Amatersko. Povsem drugače od »medija«, ki ga na tem mestu ne bomo imenovali, ker je zapustil tuzemsko življenje, o mrtvih pa vse dobro. Njegove terapije pa so se prebile celo na strani črnih kronik.

»To je pi…! To so joški! To je špeh!«

Omenjeni možakar se je pred desetletjem znašel v sodnem postopku, ker je svojo stranko, ko mu je povedala, da se je odločila za bolnišnično zdravljenje, privezal za radiator in ugrabil za en dan. Pozneje jo je prisilil, da je klečala pred portretom svoje matere, medtem ko jo je davil in pritiskal na nekatere točke na njenem telesu. Spet drugič je menda morala pod prho in gola na posteljo, on pa jo je stiskal in ponavljal: »To je pi…! To so joški! To je špeh!« Naposled je reva le zbrala pogum in pobegnila k sosedom, ki so na pomoč poklicali sorodnike in policiste. Njega zgodba pa se na tem mestu še ni končala: v času, ko je v njem še videla odrešenika, naj bi mu posodila več tisoč evrov, ki jih ni videla nikoli več.

Kakorkoli. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Tržnem inšpektoratu RS potrošnikom svetujejo povečano previdnost pred odločitvijo za sklenitev tovrstnega posla.