Nestanovitno vreme

Vremensko opozorilo: popoldne in zvečer možna neurja z nalivi in močnim vetrom

L.K.
14. 8. 2020, 11.12
Posodobljeno: 14. 8. 2020, 11.19
Deli članek:

Popoldne v notranjosti, zvečer ob morju.

Bobo
Kaj nas čaka?

Agencija RS za okolje je izdala vremensko opozorilo – popoldne in zvečer bodo v notranjosti države možna krajevna neurja z nalivi in močnim vetrom, zvečer bodo močne nevihte možne tudi ob morju.

V petek bo vremenski vpliv zmerno obremenilen, pri občutljivih ljudeh se bo kazal kot notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost. V soboto bo vremenska obremenitev postopno slabela, občutljivi ljudje bodo še imeli manjše vremensko pogojene težave.

Nad našimi kraji se namreč zadržuje zelo topla in vlažna zračna masa, v višinah pa nas bo proti večeru dosegla manjša višinska motnja. »Njen vpliv se bo čutil že čez dan, saj bo ozračje ob dnevnem segrevanju že sredi dneva postalo nestabilno. V notranjosti se bodo začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo ob šibkih do zmernih vetrovih zahodnih smeri potovale proti vzhodu. Nevihte bodo popoldne še pogostejše. Pri tleh bo zapihal šibak veter vzhodnih smeri, nevihte se lahko dalj časa obnavljajo nad istim mestom. Lahko se pojavljajo dolgotrajnejši krajevni nalivi. Ob tem lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, možna so razlivanja,« so zapisali.

Pas neviht

Pričakujejo, da bo proti večeru nad severno Italijo nastal nevihtni sistem, ki se bo v prvem delu noči pomaknil čez severni Jadran proti vzhodu. Ob tem lahko zapiha zmeren do močan veter zahodnih smeri. Zaenkrat je še precej negotovo, kje točno bo potoval pas neviht. Poleg slovenske obale je močan nevihtni piš mogoč tudi vzdolž celotne zahodne obale Istre in Tržaškega zaliva. Ob tem bo možno tudi povišano valovanje in dvig gladine morja. Sistem bo ob pomiku v notranjost nekoliko oslabel.

Vremensko dogajanje se bo sredi noči umirjalo, jutri pa se bo postopoma zjasnilo. Le izjemoma bo možna kakšna kratkotrajna ploha. V nedeljo in ponedeljek bo sončno s kakšno popoldansko ploho in nevihto.