Desus v krizi

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival Karl Erjavec; hladen je tudi odnos med Gantarjem in Pivčevo. To je razlog ...

Mihael Korsika
13. 8. 2020, 19.30
Deli članek:

Premier je predsednico Desusa in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec prepustil stranki, poslanci Desusa, zdravstveni minister in predsednik sveta Desusa pričakujejo njen odstop, opozicija jo poziva tudi k odstopu z mesta ministrice. V pol leta je Pivčeva na političnem parketu in v stranki ostala brez zaveznikov.

Bralec
Karl Erjavec

Ptujčanka Aleksandra Pivec, ki je leta 2005 doktorirala iz optimizacije procesov vinske fermentacije, je bila še pred petimi leti javnosti nepoznana vodja javnega Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj. Septembra 2016 je dobila službo na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je eden izmed najmanj prepoznavnih vladnih resorjev, nato je sledil njen bliskovit vzpon.

Bobo
Aleksandra Pivec

Leta 2017 postane državna sekretarka, prihodnje leto kmetijska ministrica v vladi Marjana Šarca, januarja letos pa na kongresu Desusa premaga dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca. Vrhunec svojega vzpona doseže marca letos, ko po vstopu Desusa v vlado Janeza Janše postane ena izmed treh podpredsednikov vlade. Pivčeva se je pred natanko petimi meseci, ko je vlada zasedala na ustanovni seji, najverjetneje počutila kot v sedmih nebesih, a je bila njena pot od raja do pekla še bolj bliskovita kot njen vzpon.

Konec kariere zaradi 845 evrov

Pivčevo sta ob neukvarjanju s stranko, ki je v javnosti izgubljala podporo, in položajem upokojencev ter ob očitnem simpatiziranju z največjo vladno stranko SDS na koncu odnesla dva računa za prenočitev na službeno-zasebnih potovanjih na Krasu in Obali v skupni vrednosti 845 evrov. Ob tem velja omeniti, da ima ministrica plačo 5572 evrov bruto, medtem ko je na bančni račun dobila izplačanih 3361 evrov.

Potem ko na ponedeljkovem sestanku poslancev Desusa ni prepričala s pojasnili in so jo ti pozvali, naj odstopi z mesta predsednice stranke, je njihovim stališčem prikimal tudi predsednik sveta Desusa, zdravstveni minister in še nedavni zaveznik Pivčeve Tomaž Gantar. Po njegovem mnenju bi bil odstop Pivčeve časten izhod »ob znanih obremenjujočih ugotovitvah, ki jih ni uspela ovreči«, je sporočil z dopusta.

Gantar je bil sicer na januarskem kongresu Desusa, na katerem je Pivčeva premagala Erjavca, njen največji zaveznik. Največ veselja ob zmagi sta pokazala prav Gantar in Anita Manfreda, ki je postala podprednica stranke.

STA
Veselje Tomaža Gantarja, Anite Manfreda in Aleksandre Pivec po zmagi slednje na kongresu

Po naših zanesljivih informacijah se je odnos med Gantarjem in Pivčevo ohladil po tem, ko je bil minister na eni izmed sej vlade deležen občutno povišanih tonov s strani premierja, medtem ko se Pivčeva ni postavila zanj in je gledala v tla.

Pivčeva je pred dnevi krivdo za vse nezadovoljstvo v stranki poskušala naprtiti svojemu predhodniku Karl Erjavcu, ki naj bi pripravljal puč v Desusu, a ji to ni uspelo. Erjavec, ki se je januarja umaknil iz javnega življenja in z mediji ne komunicira, pa se s krizo v stranki očitno ne ukvarja prav dosti. Včeraj je dopustniško užival v enem izmed lokalov na Belem Križu, kjer je v družbi moškega in ženske v miru srkal hmeljev napitek, nas je obvestil bralec.

V stranki le še Ujčič

Bobo
Janez Ujčič

V Desusu Pivčevi trenutno ob strani stoji le glavni govorec stranke Janez Ujčič, medtem ko je Manfredova do 17. avgusta na dopustu. Ujčiča je Pivčeva na to mesto imenovala šele konec julija. Gre za nekdanjega državnega sekretarja (v času druge vlade Janeza Janše) ter ustanovitelja in nekdanjega solastnika mariborske televizije RTS, ki se je leta 2016 plačilu 2,7 milijona evrov dolga slabi banki izognil z osebnim stečajem. Nova KBM je z milijonskimi posojili financirala podjetje Tele 59, ki je bilo v solasti Ujčiča in je oddajalo program RTS. Pozneje je Nova KBM slaba posojila prenesla na DUTB, zanje pa je osebno jamčil Ujčič,
Njegove finančne težave so se začele že leta 2010, ko je družinsko hišo prepisal na hčer, zatem pa je nanjo vpisal osebno služnost. Ta posel bi lahko upniki v skladu z zakonodajo izpodbijali pet let po sklenitvi, a je Ujčič odšel v osebni stečaj šele šest let kasneje.

Janša zadevo prepušča Desusu

Na državni ravni pa Pivčeva nima več zaveznika niti v predsedniku vlade Janezu Janši. Po ponedeljkovem sestanku s poslanci je zatrdila, da ima glede spornih računov za prenočitve vso podporo premierja, a dan kasneje sam tega ni potrdil.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je po pozivu poslancev Desusa predsednici stranke Aleksandri Pivec, naj odstopi, prepričan, da bo stranka našla izhod iz krize in še naprej aktivno sodelovala v delu vlade ter državnega zbora. Nove volitve na polovici mandata ob prihajajočem predsedovanju Evropski uniji po njegovi oceni niso dobra rešitev.

»Stranka mora sama prek članstva in izvoljenih organov odločati o svojem vodstvu in programu. Če je res samostojna, na podlagi dejstev in ne zaradi pozivov ali režij pristranskih medijev pod vplivom drugih strank in ozadij,« je na družbenem omrežju Twitter zapisal Janša, ki želi očitno umazano delo raje prepustiti koalicijski partnerici Desus, čeprav sta aferi povezani z delom ministrice njegove vlade.

Nekdanja koalicijska partnerica Desusa (v vladi Marjana Šarca) LMŠ, ki je danes del opozicije, pa je Pivčevo pozvala, naj odstopi tudi z mesta ministrice. »Vse, kar se je do zdaj nabiralo, in to, da ji je lastna poslanska skupina odrekla podporo, je nek izplen dogodkov, ki kažejo na to, da ni več sposobna opravljati svoje funkcije,« ocenjujejo v LMŠ. K odstopu jo je pozvala tudi Levica. Če Pivčeva ne bo odstopila, stranki ne izključujeta niti možnosti interpelacije.

Čakanje na odstop

Politične kariere Aleksandre Pivec bo najverjetneje konec že v prihodnjih dneh. Vse kaj drugega kot odstop z mesta predsednice še pred zasedanjem sveta stranke bi bilo namreč presenečenje. Ob dvomljivih manevrih pri plačevanju računov za prenočitve na njenih službeno-zasebnih potovanjih bodo v stranki prav gotovo zahtevali tudi njen odhod z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.