Nujna pomoč drugih bolnišnic

Ne vedo, kaj jih čaka, bojijo se, da ne bodo zmogli sami

S.R./STA
12. 8. 2020, 21.08
Deli članek:

V UKC se pospešeno pripravljajo na nadaljnje soočanje z epidemijo, a opozarjajo, da je nujna pomoč osebja iz drugih bolnišnic.

Bobo
V UKC Maribor opozarjajo na nujnost pomoči osebja iz drugih bolnišnic.

V UKC Maribor so sredi julija po nekajtedenskem premoru ponovno vzpostavili enoto za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Trenutno se pri njih zdravi 11 takšnih bolnikov, pri čemer direktor Vojko Flis opozarja, da nujno rabijo pomoč osebja iz drugih bolnišnic.

Ob predstavitvi poročila o dosedanjem soočanju s covidom-19 na današnji seji sveta zavoda je Flis spomnil, da je Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor ena od štirih bolnišnic v Sloveniji za zdravljenje covid bolnikov. "Ne vemo, kaj nas čaka jeseni. Pripravljeni bomo enako, kot smo bili doslej. In rezultati kažejo, da smo kakovostno delali," je ocenil v izjavi za medije po seji, ki je potekala za zaprtimi vrati.

Znova je opozoril, da problem ni oprema ampak ustrezno usposobljen kader. "Glede na cikluse dela na covid oddelku in glede na to, da mora osebje po delu za 14 dni v karanteno, nam zmanjkuje ustrezno izobraženega osebja, ki je zmožno to delo na takšen način opravljati. Na državni ravni smo se pogovarjali, da bi covid bolnišnicam v primeru, da bo prišlo do večjega razmaha epidemije, morale pomagati ostale bolnišnice. O tem bo treba še razpravljati, ker ljudje preprosto ne zmorejo več," je pojasnil. 

STA
Direktor Vojko Flis, predsednik sveta zavoda Jože Šabeder in strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Finance

Kljub izzivom novega koronavirusa nameravajo letošnje poslovno leto zaključiti z uravnoteženim poslovnim izidom. Kot je pojasnil Flis, ne glede na vložen trud se delo zaradi razmer upočasni in ne uspevajo izpolnjevati dogovorjenega programa. "Zagotovilo pa imamo, da bo covid bolnišnicam izpad dohodka povrnjen. Ko bo to uresničeno, bomo lahko poslovali uravnoteženo," je dejal. 

Predsednik sveta zavoda Jože Šabeder je po seji povedal, da so člani sveta zavoda predlagani finančni načrt in program dela za leto 2020 sprejeli brez večjih pomislekov. "Dokumenti so bili dobro pripravljeni. Vsi skupaj moramo delovati v dobro tistih, ki jim je klinični center namenjen, torej bolnikov," je dejal. 

Flis si želi, da bi lahko poslovne dokumente sprejeli prej in bi tako imeli bolj proste roke pri izvajanju investicij. "Tako kot v lanskem letu bo finančni načrt na ministrstvu potrjen zelo pozno, kar vsako leto na novo onemogoča zaključevanje posameznih projektov v tekočem koledarskem letu. To nas vse skrbi, vključno s člani sveta zavoda," je dejal. 

V UKC Maribor letos načrtujejo prihodke v višini nekaj več kot 251 milijonov evrov in ravno tako visoki naj bi bili odhodki. Načrtovani prihodki so za 16,5 milijona evrov višji od doseženih v lanskem letu, načrtovani prihodki pa se povečujejo za 17,1 milijona evrov. Lani je UKC Maribor zaključil leto s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 588.300 evrov, kar pomeni, da je prvič po letu 2015 posloval pozitivno.