PRIJATELJA V DENARJU

Obstaja tihi dogovor med Janšo in Jankovićem?

Ž.K.
12. 8. 2020, 19.30
Deli članek:

Vlada Janeza Janše je zaustavila neodvisno revizijo, ki bi lahko zaustavila izvedbo enega največjih projektov ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Primož Lavre
Janković in Janša leta 2011.

Zaradi potez vlade Janeza Janše njegovi nesprotniki bentijo iz dneva v dan. Opozarjajo na nesprejemljiv način komunikacije, poskušanje vplivanja na medije, podreditev organov pregona in celo na korupcijo. A med kritiki bomo zaman iskali nekdanjega predsednika stranke Pozitivna Slovenija in župana Ljubljane Zorana Jankovića, ki je še pred volitvami leta 2018 izjavil, da bo storil vse, da Janša na volitvah ne bo zmagal.

STA
Janez Janša v zadnjem času redko omenja ljubljanskega župana.

Konec revizije

Zoran Janković in Janeza Janša sta ne glede na to, da sta na nasprotni strani politične mavrice, že hodila po isti poti. Tako je oba preganjala ista tožilka, oba pa sta se zaradi svojega premoženja že morala zagovarjati na KPK.

Njegova takratna poteza, ko je podprl Karja Erjavca in stranko Desus, se glede na sestavo koalicije danes kaže v čudni luči. Marsikdo je pričakoval, da bo Janez Janša glede na ne ravno zgleden odnos z Zoranom Jankovićem naredil vse, da mu bo življenje vsaj malce otežil. A kot kaže, ni tako. Tako je minister Andrej Vizjak pred dnevi potrdil, da so odstopili od neodvisne revizije projekta izgradnje kanala C0, ki bi pokazala, ali je projekt potekal v skladu z vsemi predpisi in dovoljenji. Uradni razlog, ki ga je navedel minister, je, da ministrstvo za to nima dovolj sredstev. Če ste morda mislili, da gre za vsote, ki bi znatno obremenile naše davkoplačevalske denarnice, ste se zmotili. Na razpis za izvedbo revizije sta prispeli dve ponudbi, ena vredna 6000 evrov in druga 11.000 evrov. Naj spomnimo, da je celoten projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, katerega bistveni del je izgradnja kanala C0, vreden prek 100 milijonov evrov, poleg evropskega in občinskega denarja pa del investicije krije tudi država.

M.V.
Zoran Janković je pred volitvami podprl Desus, ki je zdaj del vladajoče koalicije, ki jo vodi Janša.

Vlada potrebuje ljubljanske projekte

Medtem ko je minister za okolje ustavil revizijo Jankovićevega projekta, je notranji minister brez težav naročil več revizij del policije oziroma Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je v zadnjih letih imel veliko dela tudi z družino Janković in njenim poslovanjem.

Naj spomnimo, da so iz SDS večkrat namigovali, da projekt ni v skladu z okoljevarstvenimi standardi. Trenutni zunanji minister, takrat še poslanec Anže Logar, je celo javno kritiziral ministrstvo za okolje in prostor, ker so prvi razpis podaljšali in nato razveljavili. Ko je njegov kolega zdaj odstopil od revizije, se minister Logar ni oglasil. Še več. Ministrstvo za okolje, ki ga vodi eden najbolj vidnih članov SDS Andrej Vizjak, bo, kot kaže, eden največjih zaveznikov Zorana Jankovića in obratno. Slovenija bo namreč za oživitev gospodarstva potrebovala velike projekte, s katerimi bo črpala evropska sredstva, in Zoran Janković oziroma Ljubljana jih ima. Če pogledamo na seznam pomembnih investicij, ki jih je vlada Janeza Janše umestila celo v interventno protikoronsko zakonodajo, so na njem vsi večji projekti, povezani z našim glavnim mestom: izgradnja potniškega centra v Ljubljani, izgradnja plinsko-parne enote Termoelektrarne Ljubljana, izgradnja Tivolskega loka, protipoplavna ureditev porečja Gradaščice, gradnja študentskega doma Litostroj, prenova SNG Drama, nova sodna stavba v Ljubljani, NUK2, stanovanjska soseska Rakova Jelša II, razširitev AC odseka Koseze–Kozarje ...

STA
Okoljski minister je predstavil seznam pomembnih investicij, pri katerih Ljubljana igra pomembno vlogo.

Denar za »elito«

Ob tem ne gre pozabiti, da je Mestna občina Ljubljana v okviru drugega protikoronskega paketa, ki je sicer namenjen okrevanju gospodarstva, po zaslugi dviga povprečnin, s 589,11 na 623,96 evra na prebivalca občine, dobila 10 milijonov evrov dodatnega denarja, Obljubljanska regija pa več kot 19 milijonov evrov. Ljubljanski župan se je od prihoda Janeza Janše oziroma od začetka protestov na aktualno politično dogajanje odzval le enkrat, in sicer ob organizaciji proslave ob dnevu državnosti, ko je policija praktično nepredušno zaprla središče Ljubljane. Vseh ostalih potez vlade ljubljanski župan ni komentiral, njegova tišina in odsotnost komentarjev pa sta sprožila celo govorice, da je hudo bolan, kar pa je župan že zanikal.