Mladim v svarilo

Posledice možne tudi po tistem, ko prebolimo covid-19: težave s spominom, koncentracijo; izguba mišične mase in povečano tveganje za nastanek možganske kapi

J.P.
11. 8. 2020, 11.38
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 11.56
Deli članek:

Tudi mladi se morajo zavedati, da so posledice blažjemu poteku bolezni navkljub lahko problematične.

Nataša Juhnov
Na začetku bo število odmerkov cepiva omejeno.

Glasneje kot govorimo, bolj se širi virus. Tako "domet" naraste tudi do 10 metrov, je o dogajanjih v nočnih klubih povedala Logarjeva. Še nevarnejše je petje.

Situacija okužb je z veliki napori epidemioloških služb v Sloveniji pod kontrolo, je danes poudarila Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. A vsak večji izbruh lahko to hitro spremeni. »Zato še vedno pozivamo k odgovornemu vedenju, da ne prenesemo okužbe na ranljive skupine,« je dejala na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

Tudi dva meseca pozneje

Poudarila je, da covid-19 ni omejen le na starejše in tiste s pridruženimi boleznimi.

V preteklosti je bilo mogoče večkrat zaslediti, da covid-19 za mlajše ljudi ne predstavlja tolikšne nevarnosti kot za tiste, ki so že bolj v letih. Da bi tovrstno razmišljanje zatrla v kali, je Logarjeva predstavila drugi vidik. Namreč: bolezen ni problem le v akutni fazi, ampak tudi pozneje, je opozorila in navedla nekaj posledic: težave s spominom, koncentracijo, nenavadno utrujenostjo, izgubo mišične mase, povečano tveganje za nastanek možganske kapi, sklepne težave, otekanje sklepov.

To je podkrepila tudi s statističnim podatkom, ki pravi, da ima 20 odstotkov tistih z blago obliko bolezni težave tudi do dva meseca po okužbi. Zato se morajo tudi mladi zavedati, da so posledice blažjemu poteku bolezni navkljub lahko problematične.

Cepivo

O cepivu je dejala, da bodo z njim najprej zaščitili najbolj ranljive in tiste, ki so ključnega pomena za delovanje države. Spodnja meja je tako številka 200.000. Če bi hoteli doseči čredno imunost, bi morali doseči 90-odstotno precepljenost. Je pa poudarila, da bo na začetku število odmerkov cepiva omejeno.

Novice o ruskem cepivu ni hotela komentirati, saj da ni na voljo dovolj podatkov, vsekakor manj kot o ameriškem in kitajskem.