Natančno branje odloka o prehajanju meje

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz Turčije: rumeni seznam in račun o nastanitvi ne obvarujeta pred karanteno

G.G.
10. 8. 2020, 12.24
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 13.52
Deli članek:

Sledenje seznamom epidemiološko varnih in manj varnih držav je enostavno, nekoliko bolj enigmatično je razbiranje vseh posledic, ki sledijo ob vračanju iz določenih držav na rumenem seznamu.

Bobo
Pred odhodom je pametno preverite, na katerem seznamu se nahaja država.

Današnje dopoldne je bilo zelo zoprno za slovenskega državljana, ki se je z letalom vrnil iz Turčije. »Turčija, karantena,« mu je ukazal policist na brniškem letališču. Moški je bil presenečen, saj je, kot je razbral iz zadnje objave na strani vlade »Podaljšanje ukrepov glede prepovedi zbiranja in spremembe na zelenem in rdečem seznamu«, Turčija na rumenem seznamu. »Iz držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije ne glede na bivališče in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19 (rdeči seznam), na primer originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo ustrezno dokazilo. Če tega ne morejo predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihajajo iz države z rdečega seznama (obvezna 14-dnevna karantena),« je zapisano v sporočilu iz 6. avgusta.

Zmeda na ministrstvu za zdravje

Ker je imel originalni račun za plačilo nastanitve v Turčije, je menil, da zanj ne velja ukrep karantene. Policisti se niso pustili prepričati, zato je poklical na ministrstvo za zdravje, kjer mu je, tako nam je zaupal po telefonu, zaposlena povedala, da v tem primeru, torej če ima račun nastanitve, za prihod iz Turčije ni potrebna karantena. To ga je okrepilo v prepričanju, da ne bo podpisal odločbe za karanteno. Čez pol ure je prejel nov klic z ministrstva za zdravje. Karantene je za prihod iz Turčija vendarle potrebna, so mu sporočili in dodali, da bodo zadeve še bolj natančno preverili.

Zakaj povsod ne piše, "države članice EU ali schengenskega območja"

Zaradi zmede se je obrnil na nas, mi pa smo postopanje v primeru prihoda iz Turčije preverili pri ministrstvu za notranje zadeve. Potrdili so nam, da se za Turčijo v zadnjem mesecu ni nič spremenilo. Še vedno je na rumenem seznamu. Kleč pa je v branju celovito napisanega odloka o prehajanju meja. V sporočilih, kjer so zabeležene spremembe držav na seznamih, manjka podatek, ki je odločilen za države na rumenem seznamu – da gre za »države članice EU ali schengenskega območja«.

»Državljani Slovenije ne glede na bivališče in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU ali schengenskega območja, lahko v Slovenijo vstopijo brez karantene, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav na rdečem seznamu. To je na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo ustrezno dokazilo (npr. plačilo turistične takse). Če tega ne morejo predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihajajo iz države z rdečega seznama. Če je določena država članica EU ali schengenskega območja uvrščena na rdeči seznam in zanjo veljajo omejitve na podlagi 11. člena tega odloka, se karantena vseeno odredi.«

Skratka, Turčija ni članica EU in ni v schengenskem območju, zato se lahko potnik oziroma turist obriše pot nosom z dokazilom, kot je račun nastanitve. Ta pride v poštev le pri članicah EU in državah v schengenskem območju. Za navadnega državljana skoraj ni razlike, če je Turčija na rumenem ali rdečem seznamu, v obeh primerih je ob prihodu v Slovenijo izdan ukrep karantene.

Na ministrstvu za notranje zadeve smo povprašali, zakaj v vsako sporočilo, obvestilo o spremembah pri prehajanju meja, ne dodajo »članica EU ali schengenskega območja«, da ne bi bilo zmede (ki je očitno prisotna tudi pri nekaterih na ministrstvu za zdravje), pa so dejali, da v posamezna obvestila ne vključujejo celotnega besedila. To je res jasno izpostavljeno v okvirčku ob strani (Aktualne informacije o prehajanju meje, ukrepe ob vstopu v Slovenijo in sezname držav najdete na posebni strani Prehajanje meja), menimo pa, da ne bi bilo nič narobe, če bi tudi pri posameznih spremembah ponovili, da so ukrepi za prihode za prihode iz države na rumenem seznamu različni, če gre za državo EU ali schengenskega območja ali ne. Razlika je namreč velika. Obvezna karantena ali prost prihod.