za težave v stranki okrivila »upokojenega« Erjavca

Bodo v stranki Desus zadovoljni s pojasnili o prenočitvah ministrice Pivčeve?

M.K. / G.G. / STA
10. 8. 2020, 08.06
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 08.31
Deli članek:

Predsednica Desusa in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je vrnila z dopusta, že danes pa jo čaka neprijetni sestanek s svojo poslansko skupino glede plačevanja prenočitev med svojima zasebno-poslovnima obiskoma na Krasu in Obali. Za nezadovoljstvom strankinega članstva po njenem prepričanju stoji nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec, ki naj bi pripravljal »puč«.

Bobo
) Predsednica Desusa Aleksandra Pivec zavrača očitke o korupciji.
Iz poslanske skupine sicer ni slišati naklonjenosti Pivčevi, a njihove enotne podpore ni imela niti na januarskem kongresu, na katerem je s stolčka odnesla dolgoletnega predsednika Karla Erjavca. Ali bo danes uspela prepričati poslance, je težko reči. Napovedala pa je, da jim bo pokazala tudi račun, ki ga je plačala za nočitev na Krasu. Zadnjo besedo bo rekel verjetno svet stranke, ki bo po navedbah predsednika Tomaža Gantarja predvidoma med 20. in 27 avgustom. Pivčevi se sicer lahko zamaje stolček predsednice DeSUS, a iz poslanske skupine za zdaj ni znakov, da bi razplet lahko vplival na delo in obstoj vlade.

Po izbruhu afere računi se je zgodilo enako naključje kot v aferi Sript, v katero je prav tako vpletena predsednica Desusa Aleksandra Pivec in še ni do konca razčiščena. Prva dama stranke začasno ni bila dosegljiva.

Decembra lani je odšla na daljši bolniški dopust, ki je bil po besedah Pivčeve posledica resnih težav s hrbtenico. V tem času je tedaj največja opozicijska, danes pa koalicijska stranka SDS »pozabila« na hude očitke, da naj bi se Pivčeva pri projektu finančno okoristila. Ko je afera o spornih plačilih prenočitev na dveh službeno-zasebnih obiskih ministrice, v Izoli ter v podjetju Vinakras na Krasu, nedavno dosegla vrelišče, je Pivčeva odšla na dopust.

Poslancem pokazala mišice

V hramu demokracije se bo danes, na svoj prvi delovni dan po dopustu, vendarle sestala s poslansko skupino Desus. Poslanci so sprva zahtevali, da jim Pivčeva pojasnila glede spornih plačil prenočitev poda že minuli petek, a jim je prek twitterja, ki ga ne uporablja nobeden izmed njih, sporočila, da jim bo na voljo predvidoma danes, ko se vrne z dopusta.

V primeru podjetja Vinakras, kjer je bila Pivčeva na obisku, je račun v vrednosti 391 evrov za prenočitev Pivčeve in njenih sinov v hotelu sprva poravnalo omenjeno podjetje. Ko pa so 21. julija novinarji Dnevnika začeli poizvedovati o obisku, je podjetje Vinakras račun za isti znesek izstavilo ministrici, ki ga je naslednji dan tudi plačala. Direktor podjetja Marjan Colja je kasneje pojasnjeval, da so račun zgolj prefakturirali. »Mi smo plačali hotelu in ministrica je plačala nam. To je to. Enostavno. Saj drugače ne gre,« je dejal. Ob tem se postavlja retorično vprašanje, ali ste kdaj v življenju kot zasebnik spali v hotelu in ste račun poravnali mesec dni kasneje.

Zgodba okoli Izole, ki je polna naključij in vključuje tudi spreminjanje računa, je še bolj zapletena. Občina Izola, ki jo vodi Desusov župan Danilo Markočič, je kmetijski ministrici ob junijskem službenem obisku plačala več prenočitev v enem izmed tamkajšnjih hotelov. Na hotelskem računu v vrednosti 454 evrov sta bila sprva kot gosta zabeležena tudi sinova ministrice Pivčeve, kasneje pa je bil račun spremenjen.

Pivčeva je očitke o koruptivnem ravnanju v primerih obiskov na Krasu in Obali zavrnila. Po njenih besedah je bilo za Izolo sicer sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, vendar sta spala pri prijateljih, je pojasnjevala za nacionalno televizijo. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

Sledi je nov zaplet, saj se je izkazalo, da je stroške prenočitev v višini 250 evrov za dva varnostnika poravnal eden izmed njiju s službeno kartico. Kje sta spala pripadnika policije, na Generalni policijski upravi zaradi tajnosti podatkov, povezanih z varovanjem, niso razkrili.

Izolski župan in strankarski kolega Pivčeve se je zato odločil, da bo sam povrnil stroške za eno neupravičeno zaračunano sobo. Kot je pojasnil, so na občini namreč ugotovili, da »ena od rezerviranih sob ni bila zaračunana za namen, kot sta ga predvidevali rezervacija in naročilnica«.

Predsednico Desusa tako na današnjem sestanku s poslanci čakajo neprijetna vprašanja o nenavadnih naključjih pri plačevanju njenih prenočitev med zasebno-službenimi obiski. Na drugi strani bo sedelo pet poslancev, izmed katerih sta Pivčevo na januarskem kongresu, na katerem je ta v predsedniški tekmi premagala dolgoletnega šefa stranke Karla Erjavca, podprla le dva.

Dobrega pol leta po prevzemu vodenja Desusa in vstopu v desnosredinsko koalicijo je članstvo vse bolj nezadovoljno s svojo predsednico in vlogo stranke v koaliciji. To so ji jasno povedali tudi trije izmed desetih pokrajinskih odborov stranke, medtem ko poslanska skupina zahteva sklic seje sveta stranke, ki je najpomembnejši organ med kongresoma, najkasneje do 25. avgusta. »V kolikor vse, kar je bilo povedano in prikazano, drži, je to po mojem mnenju nedopustno ravnanje in za predsednico kar veliko breme, če še želi voditi stranko,« je v začetku minulega tedna ocenil predsednik sveta Desusa in zdravstveni minister Tomaž Gantar. Podobno meni vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Ne bo prestopila v SDS

Na prihajajočem svetu stranke bi lahko Pivčeva doživela nezaupnico in bila odstavljena. V pogovoru za sobotno izdajo časnika Večer je sicer zatrdila, da v primeru nezaupnice ne bi prestopila v SDS, za težave v stranki pa je okrivila Erjavca. »Preveč ljudi na terenu mi je povedalo, da se gospod Erjavec pojavlja v teh konstelacijah.« Da se »pripravlja puč«, se ji zdi nekorektno, če je večina v stranki ne želi na vrhu, pa bo to sprejela. Erjavec je sicer od januarskega umika iz javnega življenja za novinarje nedosegljiv.

Nekateri mediji so poročali, da bi stranko v primeru nezaupnice začasno prevzel Anton Balažek, ki je eden izmed treh podpredsednikov stranke, vendar to po naših informacijah ne drži. Nekateri kot najbolj primernega kandidata vidijo predsednika sveta in zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki bi lahko bil tudi glavni kandidat za prevzem stranke na morebitnem kongresu. Pivčeva in Gantar sta bila do nedavnega še velika zaveznika, njun odnos pa se je po naših informacijah zelo ohladil po tem, ko je bil Gantar na eni izmed sej vlade deležen milo rečeno »glasne kritike« premierja, Pivčeva pa se za svojega ministra ni postavila, temveč je gledala v tla.