Čakanje na delo

Zavod RS za zaposlovanje danes izplačuje povračila, a so ta daleč od številk, ki jih je vlada predvidela za zaščito trga dela

J.P./STA
10. 8. 2020, 07.05
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 07.07
Deli članek:

Zavod RS za zaposlovanje bo danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo, in sicer v višini 15,5 milijona evrov evrov. Tokrat bodo izplačana povračila za mesece marec, april, maj in junij, torej prvič tudi po tretjem protikoronskem zakonu. Prva povračila z naslova skrajšanega delovnika so predvidena 10. septembra.

Profimedia

Kot so za STA pojasnili na zavodu, bodo danes znova izplačali povračila nadomestil za začasno čakanje na delo na domu na podlagi prvega protikoronskega zakona in njegove novele, torej za čas med marcem in majem, pa tudi z naslova tretjega protikoronskega zakona, ki je shemo subvencioniranja čakanja na delo doma predvidel za junij.

Tokratna tranša bo znova nekoliko obsežnejša - zadnja je bila 31. julija denimo vredna manj kot 60.000 evrov-, skupno izplačilo povračil za nadomestilo za čakanje na delo pa bo z njo doseglo 258,5 milijona evrov.

Program stabilnosti

Nakazana povračila so sicer še daleč od številk, ki jih je vlada predvidela za zaščito trga dela. V programu stabilnosti, ki ga je sprejela konec aprila in poslala Evropski komisiji, je namreč ukrep povračil nadomestil zaposlenih na čakanju zaradi poslovnih razlogov ali višje sile ocenila na okoli 700 milijonov evrov.

Prva tranša povračil nadomestil za skrajšani delovni čas, ki jih je predvidel tretji protikoronski zakon in so na voljo do konca leta, je medtem predvidena za 10. september.

Tedaj bi lahko zavod izplačal tudi prva povračila za čakanje na delo po četrtem protikoronskem zakonu, ki je ta ukrep predvidel še do konca julija z možnostjo podaljšanja do konca septembra. Časovnica nakazil bo odvisna od tega, ali bodo pravočasno oddani zahtevki za povračilo stroškov, so pojasnili na zavodu.

Za karanteno je bilo medtem doslej izplačanih 171.552 evrov, pri čemer pa še niso stekla nakazila po četrtem protikoronskem zakonu.