Koprska nogometna pravljica zgrajena na betonu

Dinastija Guberac: Oče in sin, ki rešujeta čast obalnega nogometa

Luka Tetičkovič
9. 8. 2020, 19.30
Deli članek:

Družina Guberac svojo dejavnost iz gradbene in nogometne širi še v turizem. Lastnik Marine Koper kupuje še izolsko, velik interes pa kaže tudi za portoroško marino.

Jurij Kodrun
Ante Guberac, gradbinec in predsednik FC Koper (ante guberac jk) Guberac širitev svojega podjetja financira s krediti.

Za izolsko marino so leta 2011 pričakovali 30 milijonov evrov, Grafist jo je iz stečaja zdaj kupil za tri milijone evrov. Po naših informacijah je zanjo poravnal le aro v višini deset odstotkov, zdaj pa naj bi se pri bankah razmeroma neuspešno dogovarjal za posojilo za financiranje kupnine. Podjetje Grafist se do zaključka redakcije ni odzvalo na naše poizvedbe.

Na območju Argo bo ribiški muzej

Ante Guberac, večinski lastnik Grafista, se domnevno zanima še za zemljišča nekdanje tovarne Argo, v neposredni bližini izolske marine. Ta zemljišča potrebuje za razvoj dodatnih nočitvenih, gostinskih in ostalih dodatnih zmogljivosti, v katerih bi gostje po privezu lahko trošili denar.

Podobne ideje je imel že prejšnji lastnik, vendar bo zadnjo besedo glede tega imela izolska občina, ki je že napovedala, da bo v teh prostorih muzej ribištva. V začetku junija so glede tega z ministrstvom za kmetijstvo podpisali pismo o nameri.

Po podobnem finančnem ključu Guberac razmišlja tudi o portoroški marini, je povedal za Finance. Lani so Termam Čatež zanjo še ponujali 21,6 milijona evrov, a posla niso sklenili.

Marina Izola
Guberac je poravnal aro za Marino Izola, zdaj naj bi se z bankami pogajal za kredit.

Posli z občino veliki, a so tudi presahnili

Guberac je prek svojega podjetja Grafist v nekem obdobju slovel kot hišni gradbinec Občine Koper. Podatki portala Erar razkrivajo, da se je največ milijonov (28) obrnilo med letoma 2006 in 2011, v drugem in tretjem mandatu župana Borisa Popoviča. Leta 2003 je Guberac skoraj mesec dni preživel v priporu zaradi suma zlorabe položaja in dajanja daril v zvezi z razpisom za obnovo kanalizacije na ulici Zore Perello Godina v Kopru.

V Popovičevem četrtem mandatu so občinska sredstva precej usahnila, proti koncu mandata so celo nehala teči. V tem času je Guberac z občino naredil za 3,4 milijona evrov poslov. V poldrugem letu mandata župana Aleša Bržana so se občinski mošnjički spet malce razvezali, a daleč od velikodušnega – na račun Grafista se je prelilo le pol milijona sredstev.

Sinergije z gradbenim poslom Guberac gradi v trgovini z nepremičninami. Leta 2016 je Guberac kupil nedokončano izolsko sosesko Livade, dokončal 190 stanovanj in jih manj kot v letu dni tudi prodal. Iz stečajne mase je Guberac nato kupil projekt Zeleni park 2, ga končal in skupno 68 stanovanj tudi uspešno prodal.

STA
Ivica Guberac v vlogi obtoženca

Mandariću je vračal sredstva

Vzporedno tej zgodbi Guberac od leta 2008 piše tudi nogometno, v kateri večjo vlogo igra tudi njegov sin Ivica, ki je kapetan FC Koper. Guberca sta klub že zapustila julija leta 2013, ko se je ameriško-srbski poslovnež Milan Mandarić, največji upnik koprskega kluba in njegov predsednik v letih 2006 in 2007, odločil za blokado računa.

Oba Guberca sta se kmalu vrnila. Ante po zgolj tednu dni od slovesa, potem ko mu je to ob ponudbi navijačev, da sami prevzamejo vodenje kluba, svetoval župan Boris Popovič. Zatem je Guberac z Mandarićevimi predstavniki sklenil dogovor za obročno odplačevanje na en milijon evrov zmanjšanega dolga, ki je v osnovi znašal 1,4 milijona evrov.

Kot smo neuradno izvedeli iz obalnih klubskih krogov, je bila tedaj zgodba širša – Mandarić je leta 2007 v Kopru načrtoval gradnjo poslovnega objekta in v ta namen kupil zemljišča, vendar se je pri tem zapletel v več nesoglasij z občino. Najprej se je zataknilo pri izdaji gradbenega dovoljenja, pozneje pa mu je koprska občina pod vodstvom tedanjega župana Borisa Popoviča namembnost parcel spremenila v park.

Pogoj, da Mandarić do teh poslov pride, naj bi bil prav vložek poldrugega milijona evrov v FC Koper, ki bi ga nato verjetno odpisal. Do realizacije ni prišlo, kolateralna škoda pa je bil FC Koper, saj je Mandarić svojemu nekdanjemu klubu blokiral račune in ga tako poslal v najnižjo ligo.

»Jasno je treba povedati, da v FC Koper (Mandarić, op. p.) leta 2006, kot je pokazal čas, ni prišel pomagat, temveč klub zadolževat. Osebno menim, da takšna pomoč v slovenskem športu ni dobrodošla in si je tudi v prihodnje, vsaj v FC Kopru ne želimo. Tudi jaz sem klubu veliko let finančno 'pomagal', a te pomoči nikoli nisem terjal nazaj,« je gradbinec Guberac lani zapisal na spletni strani kluba.

STA
Guberac mlajši (na desni) je ljubezen do nogometa podedoval od očeta.

Prijatelji iz otroštva so se izkazali za sumljive

Sin Ivica je v intervjuju za športni dnevnik Ekipa SN razkril, da je bil oče Ante v času odraščanja precej odsoten, saj se je veliko posvečal karieri. Vendar Ivica kljub temu ni čutil, da ga pogreša, še posebej dobro se spominja, da ga je odpeljal na prvi trening.

V otroštvu je s prijatelji rad ušpičil kakšno neumnost, kot denimo združevanje petard v večje. »Tako smo na primer združili šest petard. Na koncu smo sestavili že manjšo bombo, ki je stresla celoten blok ali odtrgala koščke asfalta,« je povedal Ivica in dodal, da je bilo njihovo početje zelo nevarno.

Guberac mlajši se je moral pretekla leta udeleževati sojenj v zadevi Kobra, saj so v njegovem stanovanju našli pol kilograma heroina. Zgodba je bila naslednja: svojemu prijatelju Alenu Duranoviću je Ivica dal ključe svojega stanovanja, da bi v njem nadzoroval gradbena dela, ko je bil zaradi nogometa odsoten. Tožilstvo ni uspelo dokazati, da je Guberac vedel, da je v njegovi kleti prepovedana droga, kazen zanjo je odsedel Duranović.

Ivica je imel sicer v svojem telefonu shranjene vse številke vpletenih, vendar to dejstvo in dejstvo, da so se družili, po mnenju obrambe nista dokazovali ničesar. »Poznajo se od mladih nog. Hodili so na pijače in večerje. Nič takega, mladi se družijo,« so bile sklepne besede obrambe, ki so vodile do pravnomočne oprostilne sodbe Guberca mlajšega.