Največ v splitsko-dalmatinski županiji

Na Hrvaškem poskočilo število novih primerov okužbe, bodo sledili strožji ukrepi glede nočnih klubov?

S.R.
7. 8. 2020, 15.11
Deli članek:

Pri južnih sosedih so v zadnjih 24 urah zabeležili 62 primerov okužbe z novim koronavirusom, 20 od teh v splitsko-dalmatinski županiji.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Po včerajšnjih razmeroma vzpodbudnih podatkih, ko so na Hrvaškem zabeležili 28 novih primerov okužbe, je hrvaški štab civilne zaščite danes postregel z nekoliko bolj zaskrbljujočimi podatki. V zadnjih 24 urah so ob 1093 opravljenih testih potrdili 62 novih primerov okužbe, v državi pa je aktivno okuženih 553 prebivalcev. V hrvaških bolnišnicah je zaradi covida-19 hospitaliziranih 122 bolnikov, od tega jih je sedem na respiratorju, poročajo hrvaški mediji.

Po navedbah portala Index.hr so od prvega primera 25. februarja do danes zabeležili 5446 pozitivnih primerov, opravili 126.410 testiranj, umrlo pa je 155 bolnikov. 4758 oseb je okužbo z novim koronavirusom že prebolelo, 2052 oseb pa je trenutno v samoizolaciji.

Pozivi k večjemu nadzoru

Največ novih primerov okužbe so v zadnjih 24 urah zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji, kjer je bilo po navedbah splitskega štaba civilne zaščite pozitivnih 20 oseb, od tega osem v Splitu. 

Predstavniki štaba so na današnji novinarski konferenci na oblasti naslovili zahtevo po večjem nadzoru epidemiologov v nočnih klubih. Kot je pojasnila direktorica štaba Željka Karin, želijo »mlade, ki se v večji meri družijo na porokah in v nočnih klubih, opozoriti, da so današnji štirje novi primeri okužbe povezani z nočnimi klubih, zato jih prosimo, da upoštevajo ukrepe.« Dodala je, da se pozivi k strožjim ukrepom vrstijo tudi iz Zagreba in Slavonskega Broda, kjer so okužbo potrdili pri nekaterih osebah, ki so se po lastnih besedah vrnile iz njihove županije, tukaj pa da so se mudile tudi v nočnih klubih, pa poroča Slobodna Dalmacija.

Drugje na obali vzpodbudno

Kot poroča STA, so v treh slavonskih županijah skupno potrdili 17 okužb, na območju Zagreba pa so jih zabeležili osem, tudi pri dveh turistih - eden je bil iz ZDA, eden pa iz Savdske Arabije. 

Ko gre za obalne županije, so trije novi primeri v zadrski županiji, ter po eden v istrski in primorsko-goranski županiji. Posamezne primere okužbe so potrdili v še nekaterih županijah, več županij pa je sporočilo, da od četrtka niso potrdili nobene nove okužbe.