Kdo širi virus

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni epidemiološki situaciji: prenosi se pojavljajo pri specifični populaciji

L.K.
7. 8. 2020, 12.27
Posodobljeno: 7. 8. 2020, 12.33
Deli članek:

Več je importiranih primerov, nekaj manj je lokalnega prenosa.

STA
Trenutna epidemiološka situacija je relativno ugodna.

Po tistem, ko so včeraj v Sloveniji zabeležili 10 novih okužb, dan prej 15, v torek pa 18, je Marta Grgič Vitek, epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ocenila, da je epidemiološka situacija pri nas »relativno ugodna«. »Tista 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev nam je spet padla pod 10,« je dejala in dodala, da imamo nekaj več importiranih primerov, nekaj manj pa je lokalnega prenosa.

Množične zabave

Okužbo z novim koronavirusom so v četrtek potrdili v sedmih občinah. Po dve okužbi so potrdili v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno pa v Velenju, Vipavi, Grosupljem in Ivančni Gorici.

V zadnjem tednu je bilo 21 importiranih primerov, od tega več kot polovica iz naše južne sosede, predvsem na račun dopustnikov. Ti prenosi se v večji meri pojavljajo pri specifični populaciji, torej mladih do 24 let. »To so udeleženci teh množičnih zabav, kjer je zelo veliko ljudi in kjer pridemo v stik z zelo veliko ljudmi, obstaja velika možnost, da se okužimo,« je pojasnila epidemiologinja in opozorila, da je pred odhodom na dopust smotrno preveriti situacijo na tistem območju. Ob tem je še poudarila, da koronavirus na teh zabavah širijo turisti, torej tujci. 

Tretja faza

Dotaknila se je tudi potencialnega cepiva za covid-19. Kot je dejala, jih je nekaj obetavnih, ki že prihajajo v tretjo fazo testiranja. Slovenija se je pridružila pobudi Evropske unije za skupno nabavo cepiva, je še povedala.