INŠTRUMENTALIZACIJA

Državni zbor ima talent, politiki iščejo harmonijo

A. K.
8. 8. 2020, 07.52
Deli članek:

Razprave v državnem zboru so po navadi festival kakofonije, kjer vsaka stran igra po svojih notah, ne glede na ritem ostalih v prostoru, kaj šele na takt, ki ga postavlja predsednik parlamenta. A ko pride do glasbe, poslanci najdejo tudi harmonijo.

Radio Krka
Bulc & Peterle: dolenjsko-evropska naveza na orglicah

Da poslanci lahko zvenijo harmonično že od 90. let, dokazuje parlamentarni dixie bend, glasbena jazz skupina, ki jo sestavljajo danes že nekdanji poslanci državnega zbora tako z leve kot z desne strani političnega spektra. Vodeni z Rudijem Mogetom na klarinetu so redni spremljevalci vseh dogodkov v Društvu poslancev 90, ki druži vse, ki so kdaj sedeli v klopeh velike parlamentarne dvorane. Prav tako je ta hišni bend izdal štiri albume, dohodek od vse prodaje pa je šel v dobrodelne namene. Jazz je očitno bil nekdaj popularen med odločevalci, saj ga je na primer igral tudi prvi okoljski minister Miha Jazbinšek.

PREDSEDNIK NA BOBNIH

Prejšnji predsednik DZ je še lani glasno spodbujal k ustanovitvi nove poslanske glasbene skupine, kar je prvi podprl SDS-ov Franc Breznik.

Od še aktivnih politikov bi se mesto v dixie bendu lahko našlo nekdanjemu predsedniku socialdemokratov in državnega zbora Dejanu Židanu, pa ne samo zaradi njegovega statusa »bivšega«, ampak tudi, ker igra klarinet, s katerim se je že preizkusil z veterani na eni od lanskoletnih proslav, bojda pa zna tudi kaj zaigrati na klavir. Mesto v dixie bendu bi se sicer lahko našlo še eni »bivši«, in sicer nekdanji ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, ki prav tako obvlada klavir in je svoje znanje celo pokazala na odru, ko je s skupino Dan D zaigrala pesem Voda. S še enim popularnim rock bendom je nastopil tudi predsednik republike Borut Pahor, ko je v predsedniški palači zabobnal na komad Nisem več s tabo z Big Foot Mamo.

LOJZETOVE ORGLICE

Mogoče bi pa novo generacijo morala v roke vzeti Karla Urh, poslanka Liste Marjana Šarca, ki je pred odhodom na Aškerčevo poučevala glasbeno umetnost, pa čeprav je njen strankarski šef bolj ljubitelj narodnozabavne glasbe. Harmonikarjev – vsaj tistih, ki bi si upali javno nastopiti – tako rekoč ni. Vsekakor pa manko pokrije Lojze Peterle, ki je vendarle bolj znan po igranju orglic od Čužnje vasi do Bruslja, kjer je navdušil kolege evroposlance s svojo izvedbo Ode radosti. Da so se orglice slišale tudi na Evropski komisiji, je poskrbela še ena Dolenjka, in sicer bivša komisarka Violeta Bulc.

OKOSTJE NOVEGA BENDA?

Pri nas je Židan še v času, ko je bil predsednik DZ, spodbujal k ustanovitvi poslanskega benda, a ta bi verjetno imel bolj rock pridih kot tisti v preteklosti. Iz aktualnega sklica parlamenta bojda saksofon igra njegov strankarski kolega Predrag Baković, podlago pa bi s svojim znanjem igranja na orgle lahko nudil mladi Žan Mahnič. Sicer pa bi prevladovali bolj kitarski zvoki. Da rad zaigra je že večkrat dokazal SDS-ovec Franc Breznik, najbolj aktiven glasbenik pa je nedvomno Primož Siter iz Levice, ki ima svoj bend, kolege poslance z desnega pola pa je že razburjal z nošenjem majice enega svojih ljubših bendov Bad Religion, katerih logo je prečrtan križ. Če bi si lahko za nastope izposodili še kakega ministra, bi se jim lahko ponudil kot še en kitarist Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.