Ni lahko dobiti zanesljivih ljudi

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje plačani

Senka Dreu / Štajerski tednik
8. 8. 2020, 13.03
Deli članek:

Sredi avgusta bodo sadjarji in vinogradniki začeli spravilo letošnjega pridelka, za katerega tradicionalno najemajo sezonske delavce. Zaradi covida-19 bodo tuji sezonci v manjšini, zato ponudba del velja predvsem za domačo delovno silo.

Č.G.
Najvztrajnejši in najvzdržljivejši so starejši, saj so vajeni trdega dela.

Na portalu ponudnikov sezonskih del v kmetijstvu, ki ga objavlja zavod za zaposlovanje, je z območja mariborske območne službe trenutno osem ponudnikov, ki bodo na različnih lokacijah potrebovali približno 400 sezonskih delavcev.

Danica Juhart, sadjarka z Zgornje Ložnice v občini Slovenska Bistrica, od avgusta do novembra išče od 45 do 60 delavcev, ki bodo obirali jabolka v Slovenski Bistrici, Kostanjevcu in na Zgornji Ložnici, pa tudi v sadovnjakih nekdanjega Kmetijskega kombinata Ptuj na Osojniku.

Letos je vse negotovo

»Pri nas imamo zmeraj samo domače delavce, tako da tu za nas ni sprememb. Nekaj jih je stalnih, saj se vračajo vsako leto, dve tretjini pa moramo pridobiti na novo. Trenutno se prijavljajo, a jih še nimamo dovolj. Kot sem že večkrat povedala, sama prijava za delo še zdaleč ne zagotavlja, da se bo delavec potem tudi zares pojavil v sadovnjaku. Ni lahko dobiti zanesljivih ljudi,« pravi Juhartova, ki bo za obiranje jabolk plačala 5,50 evra na uro neto, za malico in prevoz pa bodo morali delavci poskrbeti sami.

Jareninsko podjetje Dveri-Pax bo od druge polovice avgusta dalje potrebovalo od 40 do 60 delavcev za obiranje grozdja v svojih vinogradih na območju občin Pesnica, Kapela, Radenci in Ljutomer. Aleš Valcl je povedal, da so prejšnja leta imeli sezonce iz tujine. »Večinoma so bili iz Srbije, poskrbeli smo za njihovo namestitev. Letos je vse negotovo in se ne moremo zanesti na tujino, zato računamo na domačo delovno silo. Nekaj prijav že imamo, sicer pa delavce še iščemo. Na uro bodo prejeli 4,50 evra neto, zraven pa še nadomestilo za malico in potne stroške.«

Računajo na Bosance in Srbe

Obiranje jabolk bodo po 15. avgustu začeli tudi v Sadjarstvu Šilec iz Vitomarcev. V njihovih sadovnjakih v Godemarcih pri Mali Nedelji bo delo dobilo 80 ljudi. Kolikšna bo letošnja urna postavka, še ni znano, kot vsako leto pa bodo tudi letos najeli domače sezonce in jim zagotovili toplo malico in sok.

Kmetijsko podjetje Meja Šentjur iz Šentjurja je za svoj lenarški obrat, ki ima sadovnjake v Selcah, Voličini, na Tratah in Zgornji Velki, začasne delavce potrebovalo že junija in v prvi polovici julija. »Takrat so redčili jabolka, od sredine septembra pa vse do konca oktobra pa jih bomo 22 potrebovali za obiranje jabolk,« napoveduje Jerica Rihter. »Po navadi najamemo nekaj delavcev iz tujine in nekaj domačih, tudi za redčenje jabolk smo imeli ljudi iz Bosne in Srbije. Upam, da bodo lahko prišli tudi za obiranje, a gotovo ne v takem številu, kot bi si želeli. Zanje imamo pripravljeno namestitev, a se bojimo, kako bo z epidemijo, zato je tako rekoč še vse v zraku.«

Nima vsak kondicije za to delo

Rihterjeva dvomi, da bodo lahko z domačimi delavci pokrili vse potrebe. »Morda bo zaradi večje brezposelnosti kaj več zanimanja domačih sezoncev, a moram žal povedati, da niso prav zanesljivi. Tujci natančno vedo, zakaj pridejo, pri nas se nastanijo in oddelajo svoje. Domače pa 'zmoti' marsikaj: najdejo drugo delo, imajo opravke, ne zmorejo fizičnega dela … Lahko, da se takšno delo na svežem zraku in v naravi sliši romantično, a je vendar tudi precej naporno. Dela se dolgo, vroče je, dežuje, treba je pravilno ločevati sadje, ni lahko, nimajo vsi potrebne kondicije … Pa to ne pomeni, da niso pridni. Še športniki ne zdržijo tempa. In res je, kar pravijo: da so še najvztrajnejši in najvzdržljivejši starejši, saj so vajeni trdega dela. Poleg tega v svojih sadovnjakih na drugih lokacijah lažje dobimo delavce, največ težav je prav v lenarškem obratu, saj sezonci raje 'pobegnejo' na delo čez mejo, v Avstrijo, kjer so seveda tudi bolje plačani.« V Meji Šentjur so lani delavcem na uro plačali 4,20 evra, kako bo letos, še niso dorekli; vsekakor bodo poskrbeli za malico, ne pa tudi za prevoz.