Litijsko gradbeno podjetje Trgograd v lasti Andreja Poglajna je za okoli 1,5 milijona evrov prodalo več poslovnih prostorov oziroma stanovanj v stanovanjsko-poslovni soseski Šmartinka v Ljubljani, ki naj bi bila dokončana prihodnje leto. 

Analizirali smo vse uradno zabeležene transakcije z vilami, stanovanji, stavbami in poslovnimi prostori ter stavbnimi zemljišči v letošnjem letu. Med več tisoč posli smo izbrskali tiste, ki izstopajo tako po vrednosti kot po tem, kdo je prodajalec oziroma kupec.

Med vsemi posebno pozornost vzbuja prodaja vile s posestvom pod Šmarno goro v Ljubljani. Transakcija je bila sklenjena februarja, tik pred začetkom epidemije. Nepremičnino je po naših informacijah za skoraj dva milijona evrov kupilo ljubljansko podjetje Biger v lasti Svetislava Jovanovića in Sladomirja Đurića iz Banjaluke. Kako sta financirala nakup, ni povsem jasno. Njuno slovensko podjetje je lani ustvarilo vsega 63.000 evrov prihodkov in je imelo okoli 60.000 evrov premoženja. Na kupljeni nepremičnini ni novih hipotek.

Vse poti vodijo v Banjaluko

Lastnik kabelskega operaterja Elta iz Izole Aco Kabanica je od Milana Mandarića v začetku maja za 2,5 milijona evrov kupil zemljišča v Kopru, na katerih bi moral zrasti poslovno-stanovanjski kompleks Toncity. V istem mesecu je od obalnega nepremičninarja Gašparja Gašparja Mišiča kupil trinadstropno vilo tik ob portoroški promenadi, zanjo pa odštel 1,6 milijona evrov. Izolski podjetnik je pred mesecem dni postal tudi glavni financer nepremičninskega projekta Nova Devetka v središču Ljubljane. 

Središče njunega poslovanja je v Banjaluki. Lani sta vzbudila pozornost lokalne poslovne javnosti z nakupom večjega paketa delnic banjaluške Nove banke, največje banke v Republiki Srbski, ki jo nadzorujejo poslovneži, tesno povezani z nekdanjim dolgoletnim predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom. Eden od njih je v Sloveniji že dobro poznani Mladen Milanović Kaja, ki ima v lasti Komunalno podjetje Ljubljana in več drugih podjetij v Ljubljani. Sodeč po poslovni aktivnosti, je v odličnih odnosih z Mestno občino Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića.

Vilo v Tacnu sta Jovanović in Đurić kupila od znanega ljubljanskega nepremičninarja Joška Vidriha, ki se je v preteklosti prek skupine Givo lotil več velikih nepremičninskih projektov. Dolgo časa je posloval prek Cipra, v zadnjih letih pa se je znašel v davčnem inšpekcijskem nadzoru in imel težave z upniki, med drugim z Družbo za upravljanje terjatev bank.

Iz podatkov, ki so jih zbrali v uredništvu Necenzurirano.si, izhaja, da je bila prodaja vile le uvod v večje posle. Joško Vidrih je namreč podjetnikoma iz Banjaluke maja letos prodal projektno podjetje Tacenski vrtovi, prek katerega je v Ljubljani načrtoval gradnjo osem vila blokov z 32 stanovanji. Pred nekaj dnevi sta podjetnika iz Banjaluke dobila še enega partnerja. Tretjino lastništva Tacenskih vrtov sta prepustila podjetju Ban Gradnja iz Banjaluke, ki ga obvladuje Nenad Babić, še eden večjih lastnikov banjaluške Nove Banke.

Vila trgovca z elektriko na Bledu

Okoli dva milijona evrov bo s prodajo svoje luksuzne nepremičnine iztržil tudi poslovnež Veljko Karas, v preteklosti tesno povezan s tako imenovanim kraljem šaleške doline, danes že pokojnim Ivanom Atelškom, in Petrom Kotarjem, enim od glavnih osumljencev afere Teš.

Skupina Fragmat, ki izdeluje izolacijske materiale za uporabo v gradbeništvu in zaposluje več kot 200 ljudi, je aprila kupila poslovne prostore na Uncu. Za 1,3 milijona evrov jim jih je prodal tamkajšnji razvojni center Intech-Les. 

Po naših podatkih se je Karas maja letos dogovoril o prodaji vile Ciklama na Bledu. Gre za obnovljeno vilo, tik ob gozdu v bližini Grand hotela Toplice, veliko 396 kvadratnih metrov. Komu jo je prodal, ni znano, saj do prepisa lastništva še ni prišlo. Na nepremičnini je bil sicer od leta 2012 vpisan dva milijona evrov visok zemljiški dolg, ki so ga v preteklosti zlasti premožneži uporabljali za zaščito svojih nepremičnin pred upniki.

V zadnjem času mu posel ne gre prav dobro. Karasovo podjetje Eco 1000 je lani ustvarilo dobrih 17.000 evrov prihodkov, v začetku leta pa je imelo celo blokiran račun. Skupaj z lobistom Dragom Isajlovićem je sicer še pred nekaj leti poskušal prek današnjega predsednika uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojana Nikolića tej državni družbi prodajati električno energijo iz Romunije.

Matjaž Knez
STA
Matjaž Knez

Nekdanji šef Darsa kupil nadškofijske prostore

Veliki met je letos spomladi uspel tudi nekdanjemu predsedniku uprave Darsa Matjažu Knezu. Skupaj s partnerjem iz Avstrije je od Cerkve kupil več poslopij v središču Maribora, tik ob Stolni župniji in sedežu Pošte Slovenije.

Na AMZS so marca postali lastniki prostorov v stavbi na Dunajski cesti 128A v Ljubljani, ki so bili do tedaj v lasti lizinške hiše. Zanje so plačali 1,39 milijona evrov. 

Podjetje Wegraz-Slo, ki je v solasti Kneza in nepremičninske družbe Wegraz iz Gradca, je 1,3 milijona evrov vredno pogodbo o nakupu nepremičnin podpisalo 11. marca, dan pred uradno razglasitvijo epidemije. Prodala mu jih je Nadškofija Maribor, ki je v preteklosti zaradi bankrota že morala prodajati številne nepremičnine, veliko teh pa je kupovala ravno graška škofija.

Matjaž Knez, ki je Dars vodil v času druge Janševe vlade, se je v zadnjem času pojavil kot eden od kandidatov za novega predsednika uprave podjetja 2TDK, ki v imenu države gradi 1,2 milijarde evrov vreden projekt drugega tira. Na tem položaju naj bi ga želeli nekateri posamezniki iz največje koalicijske stranke SDS. Knez je sicer v preteklosti vodil podjetji Gradis Nova in SCT Maribor.

Skrivnostni lastniki nekdanjega hotela Slavija

Do zdaj največji posel v letošnjem letu, v vrednosti 8,3 milijona evrov, je bil ravno tako sklenjen v Mariboru. Novega lastnika dobiva 13-nadstropna stolpnica z garažno hišo na Ulici Vita Kraigherja. Kdo jo kupuje, ni povsem jasno, saj je na njej za zdaj vpisal le zaznambo za pridobitev lastninske pravice.

Nadaljuje se prodaja nepremičnin v poslovni coni Brnik v neposredni bližini letališča. Od družbe Raiffeisen Leasing je junija okoli 10 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče kupilo podjetje Klas Metal, ki se ukvarja z obdelavo pločevine in elektrostatičnim lakiranjem. Zanj je plačalo 1,6 milijona evrov.

Stavba, v kateri je bil nekdaj hotel Slavija, je bila do zdaj v lasti podjetja Nereus, ki ga vodi kungoški podjetnik Renato Hlade, pred leti kandidat SDS na lokalnih volitvah. Njegovo ime se je pojavilo tudi v preiskavi suma korupcije pri sklepanju bančnih kreditov, ki jo je Nacionalni preiskovalni urad začel na pobudo Veselina Djurovića iz družbe Agroruše. Hlade je bil eden od osumljenih.

Že leta 2007 je hotel Slavija od državnega Hita kupil mariborski gradbinec Konstruktor, pri poslu pa naj bi mu izdatno pomagala mariborska družina Petek. Ko je Konstruktor končal v stečaju, je nepremičnino zasegla lizinška hiša, leta 2016 pa jo je kupil Hlade. Njegovo podjetje Nereus je hotel konec lanskega leta v bilancah vrednotilo na okoli sedem milijonov evrov, ob tem pa je imelo za okoli 3,6 milijona evrov finančnih obveznosti.

Kdo kupuje zemljišča v Ljubljani?

Za zdaj je skrito tudi ime bodočega lastnika okoli 17.500 kvadratnih metrov velikega kmetijskega zemljišča na vzhodu Ljubljane, tik ob industrijski coni Črnuče. Posel, ki je bil sklenjen aprila letos, ne bi bil nič nenavadnega, če ga dosedanji lastnik ne bi prodal za kar 5,2 milijona evrov, torej za okoli 300 evrov na kvadratni meter. Prodana zemljišča so sicer del območja, za katero je predviden nov občinski podrobni prostorski načrt (OPPN).

Nov načrt je v pripravi tudi za bližnja zemljišča, ki so v lasti Tovarne asfalta Črnuče (TAČ) in na katerih danes deluje betonarna. TAČ je sicer leta 2018 končala v lasti zgoraj omenjenega poslovneža Mladena Milanovića Kaje.

Prostore Hita kupil njegov nekdanji prvi nadzornik

Med največjimi posli v letošnjem letu so tudi prodaje Tuševih trgovskih centrov. Kot smo poročali, so se upniki skupine Tuš dogovorili, da bo do poplačila dolgov prišlo tudi prek prodaje nepremičnin. Tako so nove lastnike dobili trgovski prostori v Ljubljani, Mariboru, Slovenski Bistrici in Gornji Radgoni, skupna vrednost poslov pa je nekaj več kot 15 milijonov evrov.   

Zaradi poslabšanja poslovanja je novogoriški Hit že dlje časa prisiljen prodajati svoje premoženje. Tako je nedavno za 1,64 milijona evrov prodal industrijske prostore v Šempetru pri Gorici. Kupilo jih je podjetje Intra Lighting, ki ga vodi Marino Furlan, sicer nekdanji predsednik nadzornega sveta Hita.

Intra Lighting je prostore kupil zaradi vse večjega števila naročil in posledično prostorske stiske. Proizvodnjo, ki je do zdaj potekala v Mirnu, namerava preseliti na območje v Šempetru pri Gorici, kjer že ima upravne in skladiščne prostore, in tako podjetje združiti na eni lokaciji. Lani je z 200 zaposlenimi ustvaril 33 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za osem odstotkov več kot leto prej.