»Vroči dnevi in tropske noči«

Kaj nas čaka? Primorci bodo morda ponoči težje zatisnili oči ...

S.R.
7. 8. 2020, 09.11
Posodobljeno: 7. 8. 2020, 09.11
Deli članek:

Čaka nas pretežno jasen konec tedna, vrača se tudi vročina, temperature pa bodo v delih Slovenije znova presegle 30 stopinj Celzija.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

»Vroči dnevi in tropske noči,« tako so pri Agenciji RS za okolje (Arso) naslovili svoj zapis o vremenskem dogajanju v Sloveniji v preteklem tednu. Vročinskemu valu je sicer sledila osvežitev z obilico padavin in težavami z meteorno vodo, a tudi ti dnevi so kot kaže znova za nami. Kot napovedujejo meteorologi, bo danes pretežno jasno, čez dan pa bo nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Pihal bo šibek veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30, na Primorskem ob šibki burji okoli 32 stopinj Celzija.

Arso
Napoved za danes popoldne.

Podobno bo jutri, pri čemer bo vzhodni veter oslabel, temperature pa bodo še za kakšno stopinjo višje. Najnižje jutranje temperature bodo tako od 10 do 17, na Primorskem do 21, najvišje dnevne od 26 do 31, na Primorskem okoli 33 stopinj Celzija. Vroče in sončno bo nato v nedeljo in ponedeljek, zlasti v ponedeljek zvečer pa se lahko na severu prikaže tudi kakšna vročinska nevihta. 

Arso
Napoved za jutri popoldne.

»Tropske noči« možne na Primorskem

»Zaradi vročinskega stresa je tudi rast rastlin pogosto upočasnjena. Pri nekaterih rastlinah, na primer solati, se začne oblikovati cvetno steblo oziroma, kot radi rečemo, ”uide v cvet”, lahko pride tudi do pregrevanja plodov,« še pojasnjujejo pri Arsu.

Pa se lahko ponovijo prizori s prejšnjega tedna, ki ga je po navedbah Arsa zaznamovalo »pestro dogajanje« z vročimi dnevi in tropskimi nočmi? 10-dnevna verjetnostna modelska napoved Arsa kaže, da bo vreme s tega konca tedna v večjem delu države najverjetneje vztrajalo kar celoten teden, izjema bo le severozahod Slovenije, kjer bo nekoliko bolj namrgodeno, medtem ko se bodo na jugozahodu nočne temperature ves teden gibale pri 20 oziroma 21 stopinjah Celzija. Za tropsko noč se po njihovih navedbah sicer šteje tista noč, ko je vsebnost vlage v zraku visoka, temperature pa se ne spustijo pod 20 stopinj Celzija. Toplotna obremenitev je takrat občutna ne samo za človeka, ki se, kot pojasnjujejo, lahko sooča tudi z »oteženim spancem,« temveč tudi za živali in rastline. »Temperaturno-vlažnosti indeks kot kazalnik vročinskega stresa, prilagojen zlasti za govedorejo, se je konec preteklega tedna gibal prav pri zgornji meji kategorije velikega tveganja za vročinski stres živali,« so še zapisali ter pojasnili, da se pri govedu na prosti paši posledično »poveča frekvenca dihanja, prireja mleka se zmanjša, živali se slinijo.«

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Pogostejše, a letos zaenkrat brez posebnosti

»Tropske noči v zadnjih nekaj desetletjih beležimo čedalje pogosteje,« so zapisali pri Arsu, a hkrati pojasnili, da prva dva meseca letošnjega poletja tako po številu tropskih noči kot številu vročih dni, kot torej najvišja dnevna temperatura preseže 30 stopinj Celzija, bistveno ne izstopata od povprečja preteklih desetletij. V prvi polovici julija in v zadnjih dneh tega meseca s prehodom v avgust, ko je prišel tudi prvi vročinski val tega poletja, se je število vročih dni v povprečju povzpelo na devet, pri čemer je najvišja dnevna temperatura 35 stopinj Celzija presegla v Beli krajini in na Goriškem, tudi v hribovitem delu Slovenije, Zgornjesavskem in na Koroškem pa so temperature trikrat presegle mejo 30 stopinj Celzija, poudarjajo. V južni polovici Slovenije so od julija naprej vroč dan zabeležili od 9- do celo 14-krat, noči pa se večkrat niso ohladile pod 20 stopinj Celzija. V Portorožu so tako tropsko noč zabeležili 6-krat, »v najtoplejši izmed njih je termometer še zgodaj zjutraj kazal 23.1 stopinj Celzija.« Tri tropske noči so kratile spanec tudi Ljubljančanom, po dve pa so sta zabeležili na Goriškem, Dolenjskem, Belokranjskem in Spodnjeposavskem.