Povodenj

FOTO: Torkov bes narave čutili v več delih Slovenije

S.R.
5. 8. 2020, 08.17
Posodobljeno: 5. 8. 2020, 08.17
Deli članek:

Zaradi neurij in obilnih padavin so morali včeraj na teren številni gasilci. Težave je povzročala zlasti meteorna voda, sprožali so se zemeljski plazovi, klonilo pa je tudi nekaj dreves in streh.

PGD Hrastnik
V Hrastniku je poplavljal potok Brnica.

V delih Slovenije se je včeraj popoldne ponovil vremenski vzorec zadnjih dni, neurja z obilnimi padavinami so pustila tudi nekaj posledic, ki so jih še pozno v noč odpravljali gasilci. Ob približno 17. uri se je po poročanju Uprave za zaščito in reševanje razbesnelo na območju občine Celje. Ob neurju z močnim nalivom in vetrom je meteorna voda zalila več stanovanjskih in drugih objektov ter poplavila podvoze, v katerih so ostala ujeta vozila. Posledice, vključno s črpanjem vode iz objektov, so odstranjevali gasilci kar enajst lokalnih gasilskih brigad. 

V približno istem času je neurje z močnim nalivom zajelo tudi območje Laškega. Tudi tam je meteorna voda zalila in ogrožala več objektov. V občini Hrastnik je malo po 17. uri poplavljal potok Brnica, posledično se je sprožil plaz, voda pa je tudi tam zalivala objekte in ceste. 

Podobno je bilo ob 17. uri na območju Prebolda. Meteorna voda je ogrožala in zalila več objektov, težave pa je povzročal tudi potok Kolja. Več objektov je voda zalila tudi na območju Žalca. Malo po 18. uri je podobna usoda čakala občino Šentjur, kjer je poplavilo hiše, prostore v stanovanjskih blokih in ceste.

Ob približno 19.30 je močno neurje z dežjem zajelo občino Krško. Meteorna voda je tudi tam poplavila več cestišč in stanovanjskih objektov ter sprožila več zemeljskih plazov. Zadevo so reševali lokalni gasilci, ki so zemeljski plaz prekrili s folijo, odstraniti pa so morali tudi več podrtih dreves ter s cestišča očistiti nanose peska in zemlje.

Z meteorno vodo so imeli sicer velike težave tudi v občinah Murska Sobota, Radenci, Brezno in, kot je to že običajno, Prevalje, kjer so jo znova črpali iz kletnih prostorov v središču mesta. Na območju Murske Sobote so posledice čutili zlasti prebivalci nasleja Pušča. Tudi v delu občine Trebnje so morali zaradi neurja s cestišča odstranjevati drevesa, sanirati zemeljski plaz in prekriti tudi tri odkrite strehe na objektih, še poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Sicer pa bo v notranjosti občasno deževalo tudi danes. Zahod bo sicer dočakal nekaj sonca, padavine pa bodo po vsej državi ponehale šele jutri, ko se bo delno zjasnilo.