ukom

Vršilec dolžnosti vodje vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija je presegel pooblastila

Mihael Korsika
4. 8. 2020, 20.06
Posodobljeno: 4. 8. 2020, 20.31
Deli članek:

Začasni vodja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je uporabnike spleta pozval, naj uporabljajo ključnik #stopmanipulacijam za vse medije, novinarje in sodnike, ki se »brezsramno« poslužujejo manipulacij. Samo tako bomo po njegovem dobili dobre medije. Izredni profesor s katedre za novinarstvo na ljubljanski FDV Marko Milosavljević opozarja, da skrb za »dobre medije« ni v pristojnosti Ukoma.

STA
Uroš Urbanija je bil prvi odgovorni urednik televizije in portala Nova24.
Direktor ali vršilec dolžnosti?
Spletni portal Siol, katerega vodenje je Janševa vlada kmalu po prevzemu zaupala Petru Jančiču, zdaj pa je v rokah madžarskega kapitala, povezanega z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, je v članku o zapisih Urbanije slednjega navajal kot direktorja Ukoma. To je precej nenavadno, saj je Urbanija na spletni strani Ukoma naveden kot vršilec dolžnosti, morda pa ima Jančič drugačne informacije. 

Vršilec dolžnosti direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) in zvesti slednik pogledov predsednika vlade in SDS Janeza Janše na slovenske medije Uroš Urbanija je uporabnike svetovnega spleta prek twitterja prosil za pomoč.

»Če naletite na članke, kjer gre za očitne manipulacije, tako kot danes v @Zurnal_24, ko so prikrivali vir novice iz Der Standard, ali zadnjič na @24ur_com, ko so povzemali Bloomberga in zamolčali, da je avtor iz Slovenije, da uporabljate ključnik #stopmanipulacijam,« je zapisal v petek.

Dva dni kasneje je svoj poziv dodatno pojasnil: »Javnost mora razkrivati in javno objavljati vsak medij, vsakega novinarja, vsakega sodnika, ki se očitno in brezsramno poslužuje manipulacij. Samo tako bomo dobili dobre medije.«

Sporen poziv

Če pustimo ob strani sicer najpomembnejše in zastrašujoče nadaljevanje pritiskov na dva neodvisna in za delovanje demokratične družbe izjemno pomembni področji, bi citirali Franceta Prešerna: »Le čevlje sodi naj kopitar.« In Urbanija ni ne novinar ne sodnik, še manj pa strokovnjak za medijsko področje. Zanimivo, da takšne vneme pri opozarjanju na brezsramne manipulacije ne kaže v primeru politikov, vseh, ne le tistih, ki prihajajo iz trenutne opozicije.

Urbaniji se namreč lahko poziv za pomoč vrne kot bumerang, če bodo uporabniki spleta začeli oznako uporabljati pri izjavah vladajočih politikov. V slabih šestih mesecih bi si odebeljeno in največjo oznako prav gotovo prislužilo vladno navajanje števila medicinskih ventilatorjev ob začetku epidemije koronavirusa v Sloveniji. Vlada Janeza Janše je ob nastopu mandata svarila pred apokalipso novega koronavirusa podkrepila tudi z grozljivo majhnim številom razpoložljivih ventilatorjev, ki naj bi jih bilo le nekaj več kot 30, kasneje so število nenehno povečevali, na koncu pa se je izkazalo, da jih je bilo več kot 450. #stopmanipulacijam

V to kategorijo je šteti tudi nepreklicni odstop interpeliranega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je pokazal, da je nepreklicno lahko tudi preklicno. Janša in Hojs sta igro, da je slednji odstopil, premier pa je njegov odstop sprejel, javnosti uprizarjala več kot teden dni. #stopmanipulacijam

Dolgoletna agenda

Opozicijske stranke LMŠ, SD in Levica so se na Urbanijeva tvita ostro odzvali, predsedujoča Socialnim demokratom Tanja Fajon pa je ocenila, da poziv vršilca dolžnosti Ukoma spominja na ovaduštvo, Urbanija je njeno navedbo za STA zavrnil. Na takšne primere je treba po njegovem javno opozarjati, jih javno analizirati in o njih polemizirati, je pojasnil.

Poziv Urbanije sicer ni presenečenje, saj gre le za nadaljevanje njegovega dosedanjega dela na področju medijev, predvsem na Novi24, kjer je bil Urbanija prvi odgovorni urednik televizije in portala Nova24. Že ob predstavitvi delovanja omenjenega medija leta 2015 je napovedal to, kar je minuli teden zapisal v dveh tvitih:

»Nekako se je razpasel med novinarji stil, da pač, kar pove nekdo, je to že sveta resnica. Ko pove predstavnik neke komisije, pa naj bo to KPK (protikorupcijska komisija, op. a.), navsezadnje tudi uradna ugotovitev sodišča ali kateregakoli organa, ki to izjavi, se to preprosto po medijih prodaja najprej kot sveta resnica,« je takrat vzroke za nastanek novega medija opisal Urbanija.

Z enako agendo svete resnice, ki očitno obstaja le v primeru, ko gre za stališče prvaka SDS, je Urbanija kot urednik deloval še na STA, multimedijskem portalu RTV Slovenije, spletnem portalu Siol. Povsod pa je povzročil razdor na uredništvu, na MMC so padale celo kazenske ovadbe.

Za vse omenjene zaposlitve na področju medijev so zaslužni Urbanijevi politični prijatelji iz največje vladne stranke. V času prve Janševe vlade je bil nastavljen za urednika notranjepolitične redakcije, po porazu SDS na volitvah leta 2008 so mu njegovi prijatelji Anton Guzej (tedanji generalni direktor), Vinko Vasle (tedanji direktor radia) in Jože Možina (tedanji direktor televizije) pred zaključkom njihovega mandata priskrbeli mesto odgovornega urednika spletnega portala »nacionalke«. V času druge Janševe vlade je bil ustanovljen Planet TV, kjer je Urbanija leta 2012 prevzel urednikovanje informativne oddaje. Po dveh letih je bil po predvajanju prispevka o prepovedi maše za nerojene otroke in njihove starše odpuščen.