Podobna praksa tudi lani?

Direktor izolskega hotela, kjer je prenočila Pivčeva, priznal, da so popravili račun. Ministrica vztraja: Otroka sta prespala drugod

A.S.
4. 8. 2020, 08.08
Posodobljeno: 4. 8. 2020, 08.14
Deli članek:

V izolskem hotelu Marina so za Televizijo Slovenija pojasnili popravljanje računa.

STA
Aleksandra Pivec

Spomnimo. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je konec junija z možem in sinovoma obiskala kraški del Slovenije, na povabilo podjetja Vinakras. Nastopila je tudi v promocijskem videu tega zasebnega podjetja, v katerem je nosila tudi majico z njihovim logotipom. Na vprašanja, kdo je izlet plačal, Pivčeva ni hotela odgovarjati in je zabrusila, da je javnost nima pravice spraševati o njenih zasebnih poteh. Kasneje je le pojasnila, da si je stroške zasebnega dela obiska plačala sama.

Podobna praksa tudi lani?

31. maja lani so v Izoli slavili vino, oljke in ribe, podeljevali nagrade, izbranci pa so potem še večerjali z županom. Ministrica, sinova in sinova prijateljica so tisto noč prespali v hotelu Marina. Prav za noč z 31. maja na 1. junij lani pa je občina hotelu plačala račun za štiri osebe v višini 270 evrov. Čeprav na računu, ki ga je objavila Televizija Slovenija ni imen, je račun knjižen pod geslom Delegacija na prazniku vina, oljk in rib.

V četrtek pa je RTV Slovenija razkrila, da je Pivčeva mešetarila tudi ob obisku Izole sredi junija. Tja naj bi prišla na povabilo tamkajšnjega župana in njenega strankarskega kolega Danila Markočiča, da bi z njim urejala projekt ribiškega muzeja, kasneje pa je obisk, na katerega je vzela tudi sinova, podaljšala še v osebne namene. Celoten obisk je plačala izolska občina.

Včeraj pa je za nacionalno televizijo spregovoril Branko Seljak, direktor izolskega hotela Marina, kjer je junijski konec tedna ministrica preživela še z dvema osebama, in priznal, da so "račun izrecno popravili na zahtevo občine". Z računa sta namreč izginili imeni njenih sinov. "Nisem bil ravno navdušen nad dejanji, ki so se zgodila v zvezi s popravljanjem računa," je priznal direktor. Zahteva po spremembi računa je v hotel prišla s klicem vodje občinske službe za nabavo in javna naročila, ki ga je na občino pripeljal župan Danilo Markočič. "Ni bil v skladu z naročilnico. Na naročilnici ni pisalo imen, mi smo to popravili, znesek je ostal isti," je še dodal Seljak.

GPU: dvodnevno nočitev varnostnikov poravnal eden od varnostnikov

Pivčeva je pred dnevi za nacionalno televizijo pojasnila, da je bilo sprva mišljeno, da bi v hotelu prenočila tudi njena otroka, da pa sta na koncu spala pri prijateljih. V njuno hotelsko sobo pa naj bi se nastanila varnostnika.

Kot kaže, to ne drži. Z Generalne policijske uprave (GPU) so včeraj za omenjeno televizijo sporočili, da je strošek dvodnevne nočitve varnostnikov znašal 250 evrov, prek spletnega portala booking.com pa ga je s službeno kartico plačal eden od varnostnikov. Policija sicer ni razkrila, kje sta spala varnostnika. 

Na facebooku se je oglasila Pivčeva z dopusta

Potem ko je Pivčeva poslancem DeSUS sporočila, da jim bo svoja domnevno sporna ravnanja pojasnila naslednji ponedeljek, je na nekatere očitke odgovorila včeraj prek Facebooka.

"Najprej moram priznati, da sem se preostro odzvala na prva medijska vprašanja, povezana z Vinakrasom. Ampak, ko so v politične napade name vpletli tudi otroka in moža, sem enostavno izgubila živce," je Pivčeva začela sporočilo na Facebooku.

Dodala je, da je zanjo družina sveta, in da trpi, ker jo je zaradi politike postavila na drugo mesto, zaradi česar ima kot mama slabo vest. "In prav zato izkoristim čisto vsako priložnost, da s seboj na obiske ob vikendih vzamem sinova in tako ukradem vsaj nekaj ur, da se med ostalimi obveznostmi družim z njima," je zapisala.

Ponovila je, da je nočitev na Krasu plačala sama, in da zasebnih računov ne namerava kazati medijem, ampak le pristojnim institucijam. Glede obiska podjetja Vinakras je še dodala, da dejstvo, da so jim "na vsakem koraku tistega izleta ponudili pršut in kozarec vina" šteje kot del slovenske tradicije gostoljubnosti in ne kot politični problem.

Kot je zapisala, na terenu pogosto ni le zato, ker se tako iz prve roke pouči o problemih, ampak tudi, ker so povsod veseli in celo ponosni, da jih obišče ministrica. "Zato tudi z veseljem poziram na njihovih fotografijah in Facebook video posnetkih. Ker razumem to tudi kot izraz spoštovanja do mojih gostiteljev in ne samo kot promocijo," je dodala.

Po njenem mnenju je glede obiska Izole na povabilo občine v medijih veliko manipulacij. Potrdila je, da je tisti vikend mešala službene in zasebne zadeve. "Med različnimi službenimi sestanki nam je z otrokoma uspelo ukrasti nekaj uric samo za nas," je to pojasnila.

Pojasnila je še, da so jo z občine povabili za podaljšan vikend, ker je bilo poleg dogodka, povezanega z ribiškim muzejem, v načrtu tudi, da bo častna gostja kulturnega festivala, ki ga je potem NIJZ zadnji trenutek prepovedal. Zaradi tega naj bi po njenih besedah župan predlagal spremembo programa in bolj poglobljeno seznanitev s problematiko ribiške infrastrukture in težavami vinarjev, kar je sprejela.

Otroka vendarle prespala drugod?

Najprej je bilo res v načrtu, da bosta z njo spala tudi otroka in sta se zato tudi prijavila v hotelu, a so si potem premislili in sta prespala drugod, je zapisala. "Glavni razlog za to je bilo prav izogibanje morebitnim očitkom, da je sobo zanju plačala občina, čeprav so mi rekli, da je to legitimna odločitev gostiteljev. A kot rečeno, živimo v času politične histerije," je dodala.

Vsak človek ima pravico do tedna dopusta, a ker nekateri mediji terjajo takojšnje odgovore, jih moram podati, je še zapisala. "Slovenski javnosti zagotavljam, da nikoli nisem in ne bom izkoriščala položaja ministrice za koristi mene ali mojih bližnjih," je zatrdila. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela od ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj".