V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki in Ljubljanica. Naraščale bodo tudi Sava v spodnjem toku, Drava in Mura, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).

Danes zvečer bo povišana tudi gladina morja, pri čemer je možno razlivanje po nižjih delih slovenske obale. Temperature rek in morja se bodo v prihodnjih dneh ohladile.

Kjer so se pojavljali plazovi, naj bodo še posebej pozorni

Poleg razlivanja rek in morja se zaradi poslabšanja vremenske slike obeta tudi nevarnost zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, sporočajo z Geološkega zavoda Slovenije. Zavod tako prebivalce omenjenih območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarja, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

"Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na zastajanje vode," so še sporočili z zavoda. Podrobnejša navodila, kako preventivno ravnati ob nevarnosti plazov, pa so dostopna tudi na njihovi spletni strani https://www.geo-zs.si/index.php/dejavnosti/geohazard.

Današnje vreme bo po podatkih Arsa namreč spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na torek. Vmes bodo tudi močnejši nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija, na Primorskem in na jugovzhodu do 28 stopinj.

V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo ob nevihtah dolgotrajni nalivi, možni pa so tudi močnejši sunki vetra, predvsem na jugu pa tudi toča. Deževno vreme se bo nadaljevalo tudi v torek