Hitri testi

V Britaniji bodo v bolnišnicah in domovih za starejše delili teste za koronavirus, ki rezultate pokažejo v uri in pol

A.S./STA
3. 8. 2020, 10.02
Posodobljeno: 3. 8. 2020, 10.02
Deli članek:

Britanske oblasti bodo med bolnišnice, domove za starejše in laboratorije razdelile več kot šest milijonov hitrih testov za novi koronavirus in druge viruse, ki rezultate pokažejo v 90 minutah, je danes sporočil britanski zdravstveni minister Matt Hancock.

Profimedia
Z več kot 300.000 primeri novega koronavirusa Velika Britanija velja za najhuje prizadeto evropsko državo v pandemiji covida-19.

Od prihodnjega tedna bodo bolnišnicam, domovom za starejše in laboratorijem razdelili 6,25 milijona testov za analizo DNK na podlagi brisa iz nosu ali sline, je sporočilo britansko ministrstvo za zdravje.Testi bodo pokazali morebitno okužbo na novi koronavirus in druge viruse, ki so značilni za zimo.

"Dejstvo, da lahko ti testi zaznajo tako gripo kot covid-19, bo močno koristilo pred zimo, tako da bodo lahko bolniki sledili pravilnim nasvetom za zaščito sebe in drugih," je dejal Hancock.

Testiranje s temi testi, ki bodo rezultate pokazali v 90 minutah, bodo lahko izvajali tudi v nekliničnem okolju. Testiranje namreč ne zahteva izurjenega medicinskega osebja.

Z več kot 300.000 primeri novega koronavirusa Velika Britanija velja za najhuje prizadeto evropsko državo v pandemiji covida-19. Umrlo je 46.000 bolnikov s covidom-19.

V zadnjih dneh so sicer ponekod na severu Anglije zaradi porasta okužb zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V Manchestru so v nedeljo razglasili t. i. večji incident, kar javnim agencijam omogoča hitrejši dostop do dodatnih virov.