DINASTIJE

Rdeči direktor, ki si je želel biti graščak

Luka Tetičkovič
2. 8. 2020, 19.30
Deli članek:

Indirjska Hidria je trenutno talec prevzemnega boja, v katerem merijo moči potomci družine Svetlik in njihov nekdanji operativec Iztok Seljak z zavezniki.

STA
Edvard Svetlik: nekoč rdeči direktor, danes vinogradnik.

Edvard Svetlik, idrijski mogul, ki je to postal s tajkunskim prevzemom Hidrie, se je moral iz operativnega vodenja Hidrie pred leti umakniti. To so zahtevale banke, ki so tako pogojevale reprogramiranje posojil. Banke so torej, ironično, ugotovile, da je bolje za podjetje, da so Svetlikovi le lastniki, ne pa tudi menedžerji. Lastniki seveda ne bi mogli postati, če Svetlik ne bi bil najprej menedžer.

Svetlik se je iz Hidrie res umaknil in se začel ukvarjati z vinogradništvom. V vojno za lastništvo Hidrie je na strani svojega sina in hčerke Svetlik znova posegel te dni, ko je Iztoka Seljaka, pobudnika zdajšnjega lastniškega prevzema Hidrie, zatožil regulatorju kapitalskega trga ATVP. Seljak bi moral malim delničarjem ponuditi isto ceno delnice, kot je zanjo že ponujal v zadnjem letu, se na zakonodajo sklicuje Svetlik.

Hčerko in sina želi ohraniti kot upravljavca

Ali bo s tovrstnim nagajanjem Svetliku uspelo za sina Gašperja in hčerko Urško dobiti dovolj vpliva, da bosta v Hidrii ostala kaj več kot le lastnika, bo pokazal čas. Pobudnik prevzema Seljak je za Finance pojasnil, da vojna poteka le na lastniški ravni, zato na poslovanje Hidrie ne vpliva, saj so upravljavske strukture ločene.

Bobo
Gasper Svetlik, sin.

Vprašanje, ki ga odpiramo s člankom, je, kaj so Svetlikovi naredili z dobički Hidrie, ko so jo še upravljali. Med najbolj markantnimi je gotovo bila prisvojitev Kendovega dvorca, ki si ga lasti podjetje Hidria Holding, menedžersko podjetje, v katerem si družina Svetlik prek verige podjetij lasti skoraj 89 odstotkov delnic. Banke upnice so leta 2015 zahtevale tudi prodajo te nepremičnine, vendar je ostala v »strateškem portfelju Hidrie«, kot se je takrat izjasnil Seljak.

Že kot rdeči direktor si je želel dvorca

Na lokalni ravni ni nobena skrivnost, da Kendov dvorec spada v osebno lastnino Svetlika in njegove žene Ivi, v njem sta imela urejeno tudi svojo rezidenco. Kendov dvorec je Rotomatika, predhodnica Hidrie, kupila konec 80. let, ko je Svetlik že bil njen direktor in ko se je v določenih krogih že vedelo, da prihaja lastninjenje in da bodo direktorji lahko postali lastniki, če bodo svoje karte pravilno odigrali.

Kendov dvorec
Kendov dvorec Je Svetlik kupil še kot direktor socialistične Rotomatike in si v njem uredil osebno rezidenco.

Kendov dvorec ima, po danes že zastarelem izračunu Gursa, vrednost 1,2 milijona evrov, v takšni višini je zanj hipotekarni kredit leta 2001 odobrila NLB, precej višjo ceno pa mu je leta 2010 pripisala Slovenska izvozna in razvojna banka, ki ga je vzela za jamstvo v hipotekarnem kreditu v višini 21 milijonov evrov, piše v zemljiški knjigi. Gospodarica Ivi je v Kendovem dvorcu uredila prestižno restavracijo, ki je med letošnjim Michelinovim ocenjevanjem uspela pridobiti Michelinovo plaketo, ki je dobra popotnica za pridobitev Michelinove zvezdice v naslednjih ocenjevanjih.

Jedilni list boste v Kendovem dvorcu zahtevali zaman, za ceno menija morate vprašati osebje. Sodeč po recenziji na enem od spletnih portalov, ta stane 50 evrov. Zaman boste iskali tudi vinsko karto, za cene vin pa boste izvedeli šele, ko bodo pred vas dali račun. Na voljo imate sicer »gospodarjevo vino« Svetlik in vina priznane znamke Tilia Estate. Odločitev je le navidezno težka, saj sta obe vini narejeni v kleti Tilia in pod budnim očesom istega strokovnjaka.

Mediaspeed
Svetlik s svojo ženo Ivi.

Danes vinogradnik brez kleti

Edvard Svetlik je po tajkunski zgodbi želel napisati še vinarsko in se prebiti med kroge prestižnih vinogradnikov. Pri tem se je oprl na znanje Matjaža Lemuta, v čigar kleti Tilia se Svetlikov mošt spremeni v vino. Med slovenskimi vinarji Svetlik bolj kakor po vinu slovi po nečimrnostnih projektih, kot je denimo nakup pregrešno dragega soda iz hrastovine gozdov, ki jih je dal zasaditi sončni kralj Ludvik XIV.

Grozdje Svetlik prideluje v okolici Ajdovščine na posesti Svetlik, kjer ima približno osem tisoč trsov. Posestvo je po oceni Gursa vredno 253 tisočakov.

Google
Kot eno svojih rezidenc je Svetlikovo vilo v New Yerseju najemal tudi konzulat Bahamov.

Vilo v New Jerseyju poskušal skriti

Seznam nepremičnin Svetlika in njegove žene se s tem ne zaključi. Prek ene od ameriških izpostav Hidrie – HT USA je pred desetletji kupil luksuzno vilo v Englewood Cliffsu v New Jerseyju, praktično na meji New Yorka. Vila je bila po poročanju novinarke Irene Milanović Divković ob nakupu vredna več kot 1,1 milijona dolarjev, z njo pa je bil zadovoljen tudi konzulat Bahamov, ki jo je najemal kot eno od svojih rezidenc. Ko so mediji o Svetlikovi vili poročali pred kakšnim desetletjem, jih je poskušal utišati s tožbami, vendar pri tem ni bil uspešen.