Precej dolge čakalne dobe so tudi na mejnem prehodu Jelšane, kjer morajo vozniki za vstop v državo čakati uro in pol, za izstop pa dve uri. Na mejnem prehodu Gruškovje je čakalna doba za vstop v državo tri ure, za izstop 45 minut, na podravski avtocesti pred mejnim prehodom pa je proti Hrvaški štirikilometrski zastoj. Na mejnem prehodu Dobovec je čakalna doba za izstop iz Slovenije dve uri in pol.

Petkilometrski zastoj je sicer tudi na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji, predor pa občasno zaradi kontrole na slovenski strani tudi zapirajo. Kolona vozil se je sicer popoldne precej zmanjšala, sredi dneva je pred predorom na avstrijski strani nastal celo 17-kilometrski zastoj. Zastoj, dolg 3,5 kilometra, je tudi na avtocesti proti Avstriji. Pred prehodom Šentilj proti Sloveniji pa je približno dvokilometrski zastoj, poroča prometnoinformacijski center.

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na nadzornih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi zunaj nadzornih točk.