poslabšana epidemiološka situacija

Z zelenega seznama zdrsnile te države, spremembe tudi na rdečem seznamu

A.S./STA
31. 7. 2020, 06.57
Posodobljeno: 31. 7. 2020, 07.46
Deli članek:

Vlada je na včerajšnji dopisni seji z današnjim dnem na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo uvrstila Bolgarijo, Romunijo, Bahame, Indijo, in pet španskih administrativnih enot. Z zelenega seznama je črtala Španijo, Belgijo, Avstralijo, Maroko, Andoro, in Kanado ter jih uvrstila na rumeni seznam.

Profimedia
Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

Na zeleni seznam je uvrstila pet administrativnih enot Španije, in sicer Ceuto, Melillo, Asturijo, Galicijo in Kanarske otoke, na rdeči seznam pa Valencijo, Baskijo, Katalonijo, Navarro in Aragonijo, so sporočili po seji.

Z rdečega seznama je vlada črtala Džibuti, Švedsko, Gibraltar, Kajmanske otoke, Portugalsko, Ekvatorialno Gvinejo in Sejšele. Te države se posledično uvrstijo na rumeni seznam.

Zeleni in rumeni seznam 

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

Iz držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije ne glede na bivališče in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo covid-19 (rdeči seznam), na primer originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo ustrezno dokazilo. Če tega ne morejo predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihajajo iz države z rdečega seznama in jim sledi obvezna 14-dnevna karantena.

Rdeči seznam

Osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah na rdečem seznamu in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav, se odredi 14-dnevna karantena. Pri tem ostajajo veljavne nekatere izjeme, med njimi tranzit in mednarodni prevoz oziroma promet.

Omejitve zbiranja se uporabljajo še naprej

Vse spremembe začnejo veljati danes.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji odločila, da se omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi uporabljajo še naprej.