"Zapornica pri reševanju ni bila ovira"

Občina odgovarja: kopalno območje v Fiesi, kjer se je utopil moški, nima vodnega dovoljenja

Si. R.
30. 7. 2020, 19.40
Posodobljeno: 30. 7. 2020, 19.43
Deli članek:

Zgodba utopljenca iz Fiese morda ne bi pritegnila toliko pozornosti, če ne bi na družbenih omrežjih avtorji zapisa opozorili na nenavadne okoliščine smrti 80-letnika.

Bobo
Moškemu naj bi v morju postalo slabo, po pričevanju ljudi, ki so mu priskočili na pomoč, pa ni bil ne presit ne pregret (fotografija je arhivska)

V torek ob pol petih popoldne so v Fiesi iz morja potegnili onemoglo osebo in jo oživljali do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči. Dežurnemu zdravniku na kraju dogajanja ni preostalo drugega, kot da moškega, 80-letnika iz Kranja, razglasi za mrtvega. Pokojni naj bi bil po neuradnih informacijah srčni bolnik.

Objava požela veliko pozornosti

Na facebooku pa se je znašla objava, v kateri je mogoče prebrati, da smrt v tem primeru ni bila nujno edini izid. Moškemu naj bi v morju postalo slabo, po pričevanju ljudi, ki so mu priskočili na pomoč, pa ni bil ne presit ne pregret. Nemudoma so poklicali policijo in nujno medicinsko pomoč, a jim je dostop preprečila spuščena zapornica, za katero nihče ni imel ključev. »Po pričevanju ljudi, ki so mu priskočili na pomoč ob slabosti v morju (in ne, ni bil ne presit in ne pregret), sta bila takoj poklicana policija in reševalno vozilo, ki pa je izgubilo kdove koliko časa, saj je bila rampa spuščena in niso mogli do človeka, ključev pa spet ni imel nihče. Reševalca ta plaža nima. Zakaj? Dobri ljudje so tekali naokoli in nihče ni imel defibrilatorja!!!« se glasi del ogorčenega zapisa.   

Občina odgovarja

Po odgovore smo se obrnili na občino Portorož – kamor spada dotična plaža -, s katere so nam sporočili: »V Fiesi sta na voljo dva defibrilatorja. Eden je v hotelu Barbara, drugi pa v potapljaškem centru. Slednjega so včeraj tudi takoj uporabili. Zapornica ima univerzalno ključavnico, ključe pa imajo vse intervencijske službe, vključno z reševalci. Zapornica tako pri reševanju ni bila ovira. Predlagam, da se za podrobne informacije, kako točno je potekalo reševanje, obrnete tudi na Zdravstveni dom Piran, saj so bili po naših informacijah reševalci pri osebi v 10 minutah. Del plaže v Fiesi upravlja Javno podjetje Okolje Piran, drugi del plaže pa upravlja družba Eurotas Hoteli oziroma hotel Barbara Fiesa. Oba pa upravljata le kopenski del. Kopalno območje v Fiesi namreč nima statusa naravnega morskega kopališča, saj nima vodnega dovoljenja. Zato se tam uradno ne izvaja kopališka dejavnost, morska površina ni omejena s plovci, kopanje pa je na lastno odgovornost. Na destinaciji Portorož & Piran imamo več urejenih morskih kopališč, kjer je dobro poskrbljeno za varnost kopalcev, in sicer v Portorožu, Luciji, na Bernardinu in v Strunjanu. Si pa prizadevamo, da bi v prihodnosti uredili še več kopališč in tako dvignili kakovost naše ponudbe. To je zapisano tudi v naši strategiji razvoja turizma do leta 2025.«