Bolnika na intenzivni negi v kritičnem stanju

Novih žarišč ni, infektologinja Logarjeva: "Z epidemiološkega vidika je to še slabše"

A.S.
30. 7. 2020, 12.47
Posodobljeno: 30. 7. 2020, 15.05
Deli članek:

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in Mateja Logar z Infekcijske klinike sta stopila pred kamere in predstavila trenutno stanje glede koronavirusa.

Novice Svet24
V Ljubljani je trenutno hospitaliziranih 14 oseb s covidom-19, dva od teh na oddelku za intenzivno nego.

V intenzivnih enotah so pri približno eni tretjini bolnikov s koronavirusom dokazali prisotnost krvnih strdkov, pri enem od bolnikov je prišlo v času zdravljenja tudi do možganske kapi, je opozorila Logarjeva. Tveganje za nastanek strdkov pa se ne zmanjša takoj, ko se bolniku stanje začne izboljševati. V zadnjem obdobju iz drugih držav poročajo o povečani pojavnosti možganske kapi tudi pri ljudeh, ki so preboleli covid-19 in ne sodijo v rizično skupino. 

Logarjeva je dejala, da je bil v infekcijsko kliniko sprejet mlajši bolnik, ki so ga v Ljubljano premestili iz novomeške bolnišnice. Gre za 35-letnega zdravnika iz SB Novo mesto, ki se je okužil pri obravnavi pacientke iz Brežic. Njegovo stanje je sicer stabilno. Tudi stanje ostalih 12 hospitaliziranih bolnikov na navadnem oddelku. Dva bolnika v intenzivni enoti sta v kritičnem stanju, zato ne pričakujejo, da bosta enoto za intenzivno zdravljenje lahko v kratkem zapustila.

Novih žarišč ni, z epidemiološkega vidika to še slabše

Novih žarišč v Sloveniji ni, gre predvsem za okužbe, ki so v neki meri nove ali pa sekundarne stike. "Z epidemiološkega vidika je to slabše, če imamo eno žarišče, je širjenje koronavirusa lažje zamejiti," je dodala Logarjeva in pripomnila, da epidemiologi zaenkrat stanje smatrajo za "še obvladljivo". 

Glede na to, da približno polovica novih okužb prihaja iz delovnih organizacij je Logarjeva delodajalce pozvala, da poskrbijo za zaščitne ukrepe. 

Strah pred zimo

Tako Poklukar kot Logarjeva sta poudarila pomen testiranja, pa tudi cepljenja, če bo cepivo na voljo, predvsem v zimskem času. Kot je napovedal, si bodo prizadevali, da bodo dobili zadostno, če ne neomejeno število brisov, ki jih bodo skladno z obolevnostjo ali potrebami lahko opravljali. 

Poklukar je med drugim izpostavil, da je treba pomagati tako zdravstvenim kot socialno-varstvenim zavodom pomagati in dodal, da so na UKC Ljubljana pripravili 37 postelj za stanovalce ljubljanskih domov za starejše: "Gre za hospitalizacijo okuženih oskrbovancev prvih 72 ur od potrditve okužbe".

Zaradi neprimernega obnašanja obiskovalcev so z včerajšnjim dnem prepovedali obiske tudi na Oddelku za intenzivno terapijo. 

Pripomnil je, da se je treba pripraviti na jesensko-zimsko obdobje: "Zimskega časa se relativno bojimo, vsi skupaj. Prinaša nekaj neznanega. Nihče si ne želi scenarija iz sosednjih držav".