#OstaniZdrav

Korona aplikacija v drugi polovici avgusta, v drugih državah ne bo delovala

L.K.
30. 7. 2020, 11.16
Posodobljeno: 30. 7. 2020, 11.27
Deli članek:

60 odstotkov ali več Slovencev bi jo moralo uporabljati, da bi imela učinek.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V soboto se izteče pogodbeni rok za prilagoditev nemške aplikacije, je na današnji tiskovni konferenci povedal sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak. Namen aplikacije je, tako Geršak, da se v primeru okužbe posameznika v čim večji meri in čim hitreje prekine veriga okužbe novega koronavrisua. Prilagojena aplikacija je že delujoča, testiranje še poteka, je dejal in dodal, da ker gre za odprtokodno aplikacijo, je treba izvesti natančne preglede delovanja in funkcionalnost ter zagotoviti varnost. Težava, ki jo je imela nemška, je v slovenski aplikaciji že odpravljena. Oddana bo do roka, je prepričan.

Po izkušnjah drugih držav, pričakujejo, da bo aplikacija #OstaniZdrav za namestitev na voljo v drugi polovici avgusta.

Ne gre za sledenje, je poudaril sekretar, saj nima dostopa do lokacijskih podatkov. Nima dostopa do imenika telefona ali katerih drugih podatkov na telefonih, iz katerih bi bilo mogoče ugotavljati identiteto uporabnika. Telefona si s pomočjo bluetooth tehnologija izmenjata naključni oddajni kodi, napravi si jo zabeležita, zabeležita si tudi čas srečanja in samo oddaljenost med telefonoma, torej niti lokacije niti imena. Naključne oddajne kode se sicer spreminjajo na 10 minut, brišejo pa po 14 dnevih, avtomatsko tako iz telefonov kot tudi zalednega sistema.

Uporaba prostovoljne aplikacije je pomembna in smiselna, ko smo zdravi, je nadaljeval Geršak. V primeru okužbe pa lahko prostovoljno obvestimo vse uporabnike aplikacije, s katerimi smo bili v stiku, torej s pomočjo naključnih oddajnih kod, ki identitete ne razkrivajo. Aplikacija pa bo na telefonu uporabnika izračunala stopnjo tveganja okuženosti, o čemer ga bo obvestila.

Ko bo aplikacija na voljo, bo zaživel tudi klicni center za vprašanja o aplikaciji, je še dodal Na portalu gov.si bo postavljena tudi posebna podstran z informacijami o sami aplikaciji.

Uporabljati bi jo morali 60 odstotkov prebivalcev ali več, da bi imela učinek. Geršak pričakuje, da bodo Slovenci ravnali odgovorno do sebe in drugih ter da jo bodo uporabljali v čim večjem številu.

Tri stopnje tveganja

Direktor podjetja RSteam Primož Cigoj, ki razvija aplikacijo, je predstavil njeno delovanje. Obstajajo tri stopnje tveganja, in sicer zelena, modra (ključi se še izmenjujejo, stopnje tveganje še ni znano) in rdeča (višje tveganje).

V primeru okužbe uporabnik od epidemiologa prejme 10-mestno kodo z znaki in številkami. To lahko prostovoljno vnese, pošlje na zaledni strežnik in obvesti vse uporabnike, ki so bili v stiku z njim.

Aplikacija sicer deluje izključno v Sloveniji, v drugih državah ne. Nemci menda nameravajo sistem nadgraditi, da bi deloval tudi preko meja matičnih držav.