Druga plat medalje

Petletnik v novomeški bolnišnici več kot šest ur čakal na pregled, pristojni pojasnjujejo: obstajal je sum na okužbo, v Črnomlju mu niso odvzeli brisa

L.K., C.E., P.K.
29. 7. 2020, 13.05
Posodobljeno: 29. 7. 2020, 13.24
Deli članek:

Čas koronavirusa že tako stresne situacije dela le še bolj stresne.

Bralec Jože
Tako je čakal na pregled.

Dogaja se jim, so nam povedali v novomeški splošni bolnišnici, »da se različne etnične skupine težko prilagajajo zahtevanemu protokolu in upoštevanju varnostnih navodil, ki so za vse enaka. Zaposleno zdravstveno osebje se sooča z različnimi grožnjami in pritiski, izsiljevanjem po prednostni obravnavi. Nemalokrat vmes poseže policija ali varnostnik, kar vsemu skupaj pusti še bolj grenak priokus«.

Včeraj se nam je oglasil bralec, čigar petletni sin je zaradi suma odprtega zloma kosti v podplatu moral na urgentni oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto. Ura je bila pol dveh popoldne; na pregled je na hodniku, kjer je bilo po očetovih besedah popoldne približno 35 stopinj Celzija, čakal več kot šest ur. Fant je namreč malenkost kašljal, kar bi lahko pomenilo, da je okužen z novim koronavirusom. Sledilo je testiranje. Nekaj minut po pol osmi uri zvečer so prišli rezultati, bili so negativni. Sledilo je rentgensko slikanje.

Obstajal je sum na okužbo

Bralec Jože
Okrvavljeno stopalo petletnega fanta.

Kot so nam povedali v novomeški bolnišnici, je pacient k njim prišel z reševalno ekipo iz Črnomlja. »Že pri sami triaži na vhodu v Urgentni center smo na podlagi vprašalnika MZ ugotovili, da v Črnomlju otroku niso odvzeli brisa in da vsekakor obstaja sum na okužbo z virusom SARS Cov-2. Tako smo, ob prihodu k nam, po predvidenem protokolu, otroka v spremstvu njegove mame takoj napotili na odvzem brisa oz. na pregled v prostore pediatrične čakalnice (t.i. sivo cono-izolacijo, ki je namenjena tistim otrokom, ki so suspektni),« so nam povedali in dodali, da je fanta v 15 minutah po prihodu pregledal dežurni kirurg, »ki pa ob pregledu ni ugotovil življenjsko ogrožajočega stanja, ki bi zahtevalo takojšnje diagnostične in terapevtske postopke, oz. posege, ki bi morali biti urgentno opravljeni pred izvidom brisa«. »Poudariti moramo, da otrok nikakor ni bil življenjsko ogrožen, stanje oz. poškodba pa tudi ni bila takšna, da bi se lahko v času čakanja rezultata na bris poslabševalo. Obravnava otroka je potekala skladno s predpisi in navodili.«

Nujno potrebni ukrepi

Oče nam je danes naknadno povedal, da bi otroka skoraj odpeljal na urgenco v Ljubljano, a je nato tja raje poklical. Povedali naj bi mu, da bi tam najprej poskrbeli za otroka, šele nato obravnavali potencialno okužbo. Teh navedb nam ni uspelo preveriti. 

V času, ko razsaja novi koronavirus, so pacienti s sumom na okužbo obravnavani ločeno, zato je hitrost obravnave odvisna od dobe čakanja na rezultat brisa, so nam še pojasnili. »Ukrepi so nujno potrebni za zajezitev epidemije in obstajajo zaradi varnosti vseh pacientov in zaposlenih,« so zapisali.

Po slikanju je fant končno le odšel h kirurgu. Ta je na podlagi izvidov ocenil, da ni šlo za odpri zlom stopala.

Kaj se lahko naučimo iz tega primera? V novomeški splošni bolnišnici vsem, ki prihajajo k njim, tudi staršem z otroki, svetujejo, »da striktno upoštevajo navodila zdravstvenega osebja. Le tako bomo obravnavo zaključili v najkrajšem možnem času«.