zimzelena imena

Katera imena so bila v igri za mandatarja?

L.T.
28. 7. 2020, 19.30
Posodobljeno: 28. 7. 2020, 19.59
Deli članek:

Zdi se, da je uganka iskanja mandatarja na levici z vstopom Tanje Fajon na čelo SD za zdaj zaključena. Katera druga imena so se še omenjala? In kaj pomeni scenarij tehničnega mandatarja?

Bobo
Iskanje prehodnega in političnega mandatarja je vsaj za zdaj ustavila Fajonova, ki je prevzela predsedstvo SD in napovedala, da je pripravljena na volitvah poiskati politični mandat.

Marta Kos

Bobo
Marta Kos

Marto Kos se je v preteklosti že omenjalo kot potencialno mandatarko, vendar politično ni še nikoli nastopila na volitvah. Malo verjetno je, da bi tokrat, saj bi njen nastop cepil glasove Fajonove, navsezadnje pa je politične ambicije že zanikala. Precej bolj verjetno je, da se bo Kosova priključila ekipi Fajonove, kar sta obe že dali vedeti s skupnimi nastopi na okroglih mizah stranke SD. Kosova je pred kratkim odstopila kot veleposlanica v Švici, pri čemer je kot razlog navedla nestrinjanje z zunanjo politiko države.

Jože Mermal

Bobo
Jože Mermal

Kot mogočega prehodnega mandatarja se je pretekle dni omenjalo Jožeta Mermala, prvega moža nakupovalnega središča BTC. Slednji je potrdil, da ga v politiko vabijo, in hkrati poudaril, da vladnih vajeti ne namerava prevzeti, če med sodelujočimi strankami ne bo močnega političnega konsenza. Mermal se je pretekla leta zapletel v škandal pridobitve 5G-frekvenc, ki jih je podjetju BTC kot minister za javno upravo odobril Boris Koprivnikar. Slednji je nato dobil zaposlitev v BTC. Po javnem ogorčenju je Koprivnikar službo odpovedal, BTC pa je vrnil začasne testne frekvence.

Marko Voljč

Bobo
Marko Voljč

Najbolj zimzeleno ime med potencialnimi tehničnimi mandatarji je gotovo Marko Voljč, ki ga je za premierja leta 2012 želel predlagati tedanji predsednik republike Danilo Türk. Voljča so kot tehničnega mandatarja poskušali predlagati že leta 1992, a je takrat v tej tekmi zmagal Janez Drnovšek. Po tem je bil Voljč imenovan na čelo Ljubljanske banke, ki jo je prestrukturiral v Novo Ljubljansko banko in jo moral precej neslavno zapustiti leta 2004 zaradi revizijskega poročila glede nakupa informacijskega sistema Sigma.

Aleksander Čeferin

STA
Aleksander Čeferin

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je po intervjuju za časnik Ekipa24 vzbujal upanje kot oseba, ki bi na volitve šla z novo politično stranko in v parlamentu osnovala koalicijo. Del javnosti je njegove državniške izjave sprejel toplo, desni mediji pa so v njem začeli iskati krivca za razmah koronavirusa v severni Italiji, ker naj ne bi dovolj hitro prepovedal nekaterih nogometnih tekem. Čeferin po tem ni več javno negoval misli na vstop v politiko.

Tomaž Berločnik

Bobo
Tomaž Berločnik

Nekateri so potencialnega tehničnega mandatarja videli v Tomažu Berločniku, ki je konec leta sporazumno odstopil kot predsednik uprave Petrola, domnevno pod grožnjo razrešitve. Pod Berločnikom je Petrol koval rekordni bilančni dobiček, ki bo zdaj praktično v celoti izplačan kot dividenda, je bilo pred kratkim sklenjeno na skupščini Petrola. Berločnik je novo službo našel v podjetju Avant car, govoric o mandatarstvu pa ni komentiral.

Tomaž Vesel

STA
Tomaž Vesel,

Predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela so desni mediji kot potencialnega tehničnega mandatarja omenjali že konec lanskega leta, ko je vlado še vodil Marjan Šarec. Vesel govoric takrat ni komentiral, tudi pozneje ni nikakor nakazal, da razmišlja o vstopu v aktivno politiko. Je pa res, da je ta naskok iz njegove trenutne funkcije precej lažji, to je v preteklosti izkoristil že njegov predhodnik Igor Šoltes.