Protest

FOTO: "Ivan, ne bom tekla za tvojim vozom"

L.K.
24. 7. 2020, 20.44
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 21.37
Deli članek:

Še en petek več so se v prestolnici sešli protestniki.

Bobo
Petkovi protesti

Tudi danes so se na Prešernovem trgu v Ljubljani zbrali protestniki, le da so na 13. zaporedni petek prevladovale ženske. Današnji protesti namreč niso bili le proti vladi, temveč tudi spolnemu nadlegovanju in nasilju.

Protestniki so se s Prešernovega trga odpravili okoli Ljubljane. Protestnice so v rokah držale transparent, na katerem je pisalo »Ivan, ne bom tekla za tvojim vozom«.

Bobo
Petkovi protesti

Sindikalistka Tea Jarc je v govoru, v katerem se je zavzela za nedeljsko zaprtje trgovin, opozorila na stisko trgovcev in v še večji meri trgovk, ki si želijo in zaslužijo prostih nedelj. Obenem pa so vsakodnevno izpostavljeni tveganju okužbe z novim koronavirusom. Po njenih besedah vlada raje kot zdravju in svobodi daje prednost kapitalu in izkoriščanju ljudi. "Čas je, da se te temu še odločneje upremo. In se jasno, glasno in borbeno borimo za delavske in socialne pravice, za demokracijo, vladavino prava in za svobodo," je še dejala Jarčeva, katere govor so objavili tudi na družbenih omrežjih.

Za protestom stoji Inštitut 8. marec, ki nasprotuje napovedanim spremembam kazenskega zakonika. Zbodla jih je tudi izjava ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič, ki je dejala, "da so z določenimi vzorci v bistvu odgovorne za to, kar se dogaja, tudi žrtve".

Bobo
Petkovi protesti

Ministrica se je sicer v današnji izjavi medijem opravičila, če je to njeno izjavo kdor koli razumel tako, kot da so ženske česa krive. Kot je zatrdila, tega nikoli ni in nikoli ne bo izjavila, še najmanj pri vprašanju posilstva. Pojasnila pa je, da so se v DZ pogovarjali o družinskem nasilju, ko si ga ženske ne upajo prijaviti ali umaknejo prijavo. "Po nepotrebnem. Takoj morajo piskati pomoč," je pozvala.

Bobo
Petkovi protesti


Protestniki so izrazili tudi kritiko do ravnanj predsednice DeSUS Aleksandre Pivec, ki da ni dovolj pojasnila okoliščin svojega gostovanja na Krasu. Zavzeli so se za volilni zakon, ki bo onemogočil prevare volivcev ter izrazili podporo kulturi in ne diktaturi. Ob tem so se zavzeli za odstop ministra za kulturo Vaska Simonitija. Opozorili so na pravice tako mladih kot starostnikov, se zavzeli za varovanje okolja in ureditev dostopnega javnega zdravstva in proti vojaškim naložbam.